Manşetler

Apple jüri kararının ardından ABD satışlarının durdurulmasını istediği Samsung cihazlarını belirledi

Geçtiğimiz cuma günü duruşma süreci tamamlanan ABD’deki Apple-Samsung davasında sıra mahkeme emrinin açıklanmasına geldi. Apple, hangi Samsung ürünlerinin yasaklanmasını isteyeceğini belirlemek için çok fazla beklemedi ve mahkemeye ilgili başvuruyu yaptı. Jüri kararı sonucunda 28 farklı ürünün patent ihlâlinde bulunduğuna kanaat getirilmiş olsa da, görünüşe göre Apple bunların sadece sekiz tanesinin ABD’deki satışına yasak koydurmak istiyor. Aslına bakarsanız, patent ihlâli yaptığı belirlenen çoğu cihazın ABD’de artık satışta olmadığını düşünecek olursak Apple’ın belirlediği nispeten kısa liste çok da şaşırtıcı olmamalı.

Bu sekiz cihaz Galaxy S 4G, Galaxy S Showcase, Droid Charge, Galaxy Prevail, Galaxy S2 Epic 4G ve Galaxy S2’nin AT&T, Skyrocket ve T-Mobile versiyonlarından oluşuyor. Apple’ın başvurusunda bu cihazlar jüri kararına göre ihlâl edildiğine karar verilen patentlerle ilişkilendiriliyor. Galaxy Prevail haricindeki tüm cihazların Apple’ın tasarım patentlerini öyle ya da böyle ihlâl ettiği görülüyor. Galaxy S2 Skyrocket, Galaxy S2 Epic 4G ve Galaxy S  Showcase cihazları ise Apple’ın teknik patentlerine takılmayan cihazlar olarak dikkat çekse de, onlar da tasarım ve ticari patentler nedeniyle Apple’ın tedbir talebine maruz kalmış. İhlâlin belirlendiği ve Hakim Lucy Koh’un jüri kararına uyacağının düşünüldüğü bir ortamda yine de Apple’ın mahkemeyi bu cihazların ülkede satışının yasaklanmamasının tamir edilemez zararlara yol açacağı konusunda ikna etmesi gerekiyor. Ancak Apple’ın patent ihlâline yol açan tüm cihazlar için tedbir talebinde bulunmak yerine sadece bunlardan belirli bir kısmını seçmiş olması, şirketin tamir edilemez zararlara yol açma argümanını ispatlama konusunda elini güçlendiren bir unsur sayılabilir.

Samsung, Galaxy Tab 10.1’in ABD’de sürmekte olan ihtiyati tedbirini kaldırmak için mahkemeye başvurmuştu, ne de olsa mahkeme bu tabletin Apple’ın tasarım patentlerini ihlâl etmediğine kanaat getirmişti. Ne var ki, Apple Samsung’un talebine karşı, üstelik Bloomberg’in haberine göre şirket jüri kararında yer almayan Galaxy Tab 10.1’in hücresel versiyonunu bile yasaklatmak istiyor. Görülüyor ki, 20 Eylülde düzenlenecek olan duruşmaya kadar Hakim Lucy Koh’un epey çalışması gerekecek.

İlgili >> The Verge

İLGİLİ HABERLER