Teknoloji

Apple iTunes İş Ortaklığı komisyonlarında yeniden düzenleme yaptı

itunes iş ortaklığı

Apple iTunes iş ortaklığı programıyla ilgili komisyon oranlarına dair kararını değiştirdi. Daha önce tüm satın almalarda komisyon oranının (Mac ve iOS uygulama satın almalarıyla her iki işletim sistemindeki uygulama içi satın almalar için) yüzde 7’den 2.5’e düşürüleceği söylenmişti. Ne var ki, iPhone üreticisi şimdi sadece uygulama için iOS satın alamlarında komisyon oranının yüzde 2.5’e düşürüleceğini söylüyor. Diğer tüm oranlar aynı şekilde kalmaya devam edecek.

Komisyon oranları iTunes İş Ortaklığı Programına kayıt yaptıran iş ortaklarına yapılan ödemeleri belirliyor. Söz konusu iş ortakları arasında iOS ve Mac uygulamalarına, aynı zamanda iTunes mağazadan sunulan müzik, kitap ve videolara bağlantılar veren web sitelerini ve uygulamaları kapsıyor. Bir kullanıcı satış ortaklığı bağlantılarından birisine tıklayıp satın alma yaptığında, o iş ortağı bir komisyon kazanıyor. Örneğin bu komisyon Mac ve iOS uygulama satın almalarında satış fiyatının üzerinden yüzde 7 oluyor.

Apple’ın önce farklı yönde bir değişikliği duyurup daha sonra bundan geri adım atmasının nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak iş ortaklarından gelen şikayetlerin şirketin kararını etkilemiş olabileceği belirtiliyor. 9to5Mac sitesi sadece iOS satın almaları için komisyon oranının düşürülmesinin daha anlamlı olduğunu, çünkü yapılan ödemelerin büyük çoğunluğunun aboneliklerin yenilenmesinden kaynaklanan ödemeler olduğunu dile getiriyor.

Sonuç olarak içinde uygulama içi satış yapılan bir uygulamaya bağlantı veren iş ortaklarının işlem karşılığında elde ettiği kazanç daha az olacak.

İLGİLİ HABERLER