Teknoloji

Apple İrlanda’ya olan 13.2 milyar avroluk vergi borcunu ödedi

apple covid-19 satın alma

Apple, Avrupa Birliği tarafından alınan karar neticesinde İrlanda’ya ödemesi gereken geçmiş vergi borcunu ödedi. Cupertino merkezli şirketin ödediği 14.4 milyar avronun 13.2 milyarını ödenmemiş vergiler, 1.2 milyar avroluk kısmını ise ödenmeyen vergilerin faizi oluşturuyor. AB’nin kararına hem Apple hem de İrlanda hükümeti itiraz ettiği için söz konusu meblağ, şu an için bir emanet hesabında tutuluyor.

Apple’ın İrlanda’ya olan vergi borcunu ödediği, İrlanda Maliye Bakanı Paschal Donohoe tarafından açıklandı. Cupertino merkezli şirket, İrlanda ile yaptığı anlaşma çerçevesinde toplam gelirinin yüzde 0.05’lik kısmı kadar bir vergi ödüyordu. “Sevgili Anlaşması” olarak anılan bu anlaşmaya Avrupa Birliği’nden itiraz gelmişti.

İrlanda hükümetinin Avrupa Birliği tarafından alınan karara karşı olduğunu hatırlatan Donohoe, kararın Avrupa mahkemelerinde iptalini beklediklerini dile getirdi. Apple cephesinden ise konuya ilişkin yeni bir açıklama gelmedi. Şirket kararın mahkemeden döneceğine yönelik inancını bir kez daha tekrarladı.

Avrupa Birliği, 2016’da İrlanda’nın Apple’a tanıdığı vergi avantajlarının yasalara aykırı olduğuna hükmetmiş ve bu anlaşmanın şirkete haksız bir avantaj sağladığını belirtmişti. Karar doğrultusunda Apple’ın 2003-2014 arasında ödemesi gereken vergileri tazminatıyla ödemesi gerektiği belirtilmişti. Apple da itirazlarına sonuç alamamasının ardından geçtiğimiz mayıs ayı itibarıyla cezayı ödemeye başlamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER