Teknoloji

Apple İrlanda’ya veri merkezi inşa etme planından vazgeçti

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple irlandaApple İrlanda ile oldukça yakın ilişkiler içinde. Bu ilişkilere güvenen şirket ülkeye yeni bir veri merkezi inşa etmek için 2015’te başvurusunu yapmış, ancak uzun bir süre boyunca beklediği cevabı alamamıştı. Özellikle yerel çevre örgütlerinin itirazı, Cupertino merkezli şirketin projesinin onaylanmasını geciktirmişti. Bu uzun bekleyiş, 2017’nin sonlarında alınan kararla nihayete ermiş ve Apple’a veri merkezi inşaatı için yeşil ışık yakılmıştı.

Ancak karara yapılan itiraz nedeniyle süreç mahkemeye taşınmış ve Apple’a verilen onay askıya alınmıştı. Konuyu değerlendiren İrlanda mahkemesinin dosyayı Avrupa Adalet Mahkemesi’ne yönlendirmesinin gerekebileceğini açıklaması ise sürecin daha da uzayabileceğini göstermişti. Daha fazla beklemeye tahammülü yok gibi görünen Apple, veri merkezi inşaatına ilişkin planlarını rafa kaldırdı.

Toplam maliyetinin 1 milyar dolar civarında olması beklenen projenin İrlanda’nın Athenry bölgesinde hatırı sayılır bir istihdam sağlayacağı belirtilmişti. 50 kişiye kalıcı iş sağlaması öngörülen projenin inşaat sürecinde de 300 kişiye gelir kaynağı olabileceği ifade edilmişti.

Apple İrlanda’ya yeni bir veri merkezi inşa etmekten vazgeçse de, Cork’taki mevcut tesisine tıpkı eskisi gibi yatırım yapmayı sürdürecek. Şirketten yapılan açıklamada, alınan son kararın İrlanda ve Avrupa Birliği ile yaşanan vergi cezası sürecinden bağımsız biçimden alındığının da altı çizildi.

İLGİLİ HABERLER