Teknoloji

Apple İrlanda’ya olan 13 milyar avro vergi borcunu ödemeyi kabul etti

İrlanda AB'nin Apple ile aldığı vergi kararına itiraz edecek

apple irlandaAvrupa Birliği, geçtiğimiz yıl Apple’ın İrlanda’ya 13 milyar avro vergi borcu olduğunu açıklamış ve şirketten bu borcu ödemesini istemişti. Apple İrlanda hükümetiyle birlikte bu karara itiraz etse de, daha sıkı vergi politikaları uygulamaya başlayan AB’nin kararına uymayı seçti. Yapılan açıklamada, Apple ve AB’nin ilgili vergi borcunun ödenmesi konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

Karar geçtiğimiz yılın ağustos ayında ilan edilse de, İrlanda Apple’dan söz konusu parayı almamak için uzun süre direndi. Düşük vergi oranlarıyla doğrudan yabancı yatırımı artırma gibi bir politika uygulayan İrlanda, bu politikasıyla pek çok uluslararası şirketin Avrupa operasyonlarının merkezi hâline gelmişti. İrlanda’nın sunduğu imkânlardan yararlanan şirketler, uzun yıllar boyunca tüm Avrupa operasyonlarından elde ettikleri gelirlerin vergisini İrlanda’da ödemişlerdi. Bu da şirketlerin normalden daha az vergi ödemelerini mümkün kılmıştı. Apple ise İrlanda ve vergi politikası konusundaki eleştirilere sert tepki göstermiş ve AB’nin tutumunu “politik saçmalık” olarak nitelemişti.

İrlanda’nın gönülsüz tutumu üzerine AB yönetimi konuyu Avrupa Adalet Divanı’na taşımıştı. AB’nin en yüksek yargı organının devreye girmesiyle birlikte İrlanda’nın önünde söz konusu cezayı Apple’dan tahsil etmenin dışında bir yol kalmadı. İrlanda Maliye Bakanı Paschal Donohoe, Apple’ın 2018’in başından itibaren bir “emanet hesabı”na aktaracağını belirtti.

Apple İrlanda ile birlikte cezaya itiraz etmişti

Apple İrlanda ile birlikte AB tarafından verilen karara itiraz etmişti. Apple’ın aktaracağı paranın emanet hesabında tutulacak olması, Cupertino merkezli şirketin Avrupa Birliği bünyesindeki Genel Mahkeme’ye yaptığı itiraz konusunda umutlu olduğunu gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER