EğlenceManşetler

Apple 20 yılı aşkın sürenin ardından iPod’u emekliye ayırıyor

ipod touch

Apple, taşınabilir müzik çalarlar serisinde kalan son model olan iPod Touch’ın üretimini durdurduğunu açıkladı. Salı günü bu haberi paylaşan şirket, mevcut Touch’ı stokları tükenene kadar satmaya devam edeceğini kaydetti. Her ne kadar Apple özel müzik çalarları üretmeyi bırakmış olsa da, şirket iPod’un ruhunun iPhone, iPad ve HomePod Mini gibi müzik çalan tüm cihazlarında devam ettiğini söylüyor.

Apple’ın web sitesini kontrol ettiğimizde, en son iPod Touch cihazına doğrudan bir bağlantı sunmuyor. Ancak site arama motorunda “iPod Touch” araması yaparsanız, iPod touch sayfasına gidebilirsiniz. Buradan satın alma sayfasına gittiğinizde ise, “Stoklar tükenene kadar geçerlidir.” ibaresini görebilirsiniz.

Apple, 23 Ekim 2001 tarihinde iPod’u ilk kez tanıttığında, bu cihazın 1000 şarkıyı cebinize sığdırabilme yeteneğine vurgu yapmıştı. Mekanik kaydırma tekerleği ve küçük monokrom ekranı günümüz standartlarına göre tuhaf görünse de, ilk nesil iPod, taşınabilir müzik devrimini başlatan önemli bir keşif olmuştu.

iPod, geniş çapta başarıya ulaşan ilk MP3 oynatıcı cihaz oldu ki, milyonlarca sattı. 2014 itibarıyla satılan ürün sayısı 390 milyona ulaşmıştı. Ne var ki, iPod özelliklerini bir telefon ve kişisel, taşınabilir bilgi ve eğlence cihazıyla birleştiren Apple’ın iPhone’unun 2007’de piyasaya sürülmesi popüler cihaz için yolun sonunun başlangıcı oldu.

Apple’ın bugünkü duyurusunda açıkça belirttiği gibi, iPod touch stoklarının tükenmesi, Apple’ın müziğe olan ilgisinin sonu anlamına gelmiyor. “Müzik her zaman Apple’daki özümüzün bir parçası olmuştur ve onu iPod’un yaptığı şekilde yüz milyonlarca kullanıcıya ulaştırmak sadece müzik endüstrisini etkilemekle kalmaz – aynı zamanda müziğin nasıl keşfedildiğini, dinlendiğini ve paylaşıldığını da yeniden tanımladı.” dedi Apple’ın Dünya Çapında Pazarlama Kıdemli Başkan Yardımcısı Greg Joswiak. “Bugün iPod’un ruhu yaşıyor.” Apple, tüketicileri diğer tüm müzik özellikli ürünlerine, özellikle de iPod’a hiç ulaşmamış bir özellik olan uzamsal sesi destekleyen AirPods, AirPods Pro ve Max gibi ürünlere yönlendiriyor.

iPod touch üretimini sonlandırmak, Apple’a başka bir şekilde de fayda sağlayabilir. Şirket, iPod’lar ve iPhone’lar da dahil olmak üzere cihazlarının çoğu için bileşen tedariği açısından kısıtlı kaynaklarla mücadele ediyor. Daha fazla iPod üretmemek, Apple’ın üretmeye ve satmaya devam edeceği diğer ürün serileri için daha fazla kullanılabilir parça sağlayacaktır.

Yakında bir antika ürünü olacak iPod touch’ı hâlâ satın alabilirsiniz. iPod touch 7.nesil’in 32 GB, 128 GB ve 256 GB kapasiteli versiyonları Apple’ın online mağazasında sırasıyla 3799 TL, 5649 TL ve 7499 TL fiyat etiketleriyle satılıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER