Bilim

Apple iPhone’da yasadışı yollarla çıkarılmış ve tehlikeli kalay kullandığı yönündeki iddiaları araştırıyor

Apple’ın tedarikçilerinin denetlenmeyen, yasadışı madenlerden kalay temin ettiği yönündeki iddialar üzerine şirket Endonezya’daki Bangka Adası’na bir araştırma ziyaretinde bulundu. İnternet sitesindeki Tedarikçi Sorumluluğu sayfası üzerinden yaptığı açıklamada yeni bir çevresel görev grubunu fonladığını doğrulayan şirket, bölgedeki madencilik faaliyetlerini inceleyerek durumu daha iyi kavramayı hedefliyor. Apple böylelikle Dünyanın Dostları tarafından başlatılan ve şirketten iPhone’da kullandığı kalayı nereden temin ettiğini açıklamasını isteyen girişime de cevabını vermiş oldu.

apple-dunya-dostlari-120713

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 249 tedarikçi Apple’a temin ettiği bileşenlerde ağırlıklı olarak kalay kullanıyor. Apple Endonezya’daki durumu daha iyi kavramak için çalıştığını belirtirken, Samsung Bangka Adası’ndan temin edilen kalayın ürünlerinde kullanıldığını kabul etmiş durumda. Samsung’dan Dünyanın Dostları’na gönderilen açıklamada Bangka Adası’ndaki tedarikçilerle Samsung’un doğrudan bir ilişkisinin bulunmadığı, ancak şirketin ürünlerinde bileşenlerinde bu bölgeden temin edilen kalayın kullanıldığından haberdar olduğu ifade edildi. Konuyla ilgili olarak Samsung’un da bir araştırma başlattığının altı çizildi.

Bangka ve kardeş adası Belitung’da Endonezya’nın kalay üretiminin yüzde 90’ı gerçekleştiriliyor. Buradan elde edilen kalay akıllı telefon, tablet ve diğer mobil cihazlardaki bileşenlerin lehimlenmesinde kullanılıyor. Bu adalarda yapılan kalay çıkarma işlemi esnasında ormanların ve tarım alanlarının yok edilmesi, mercan kayalıklarının zarar görmesi ve bölge halkının maruz kaldığı etkiler tartışmanın çıkış noktasını oluşturuyor.

İlgili >> Apple, Dünyanın Dostları

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER