Teknoloji

Apple iPhone’da reklam izleyicileri sınırlandıracak gizlilik özelliğini gelecek yıla erteledi

apple destek hattı
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, iOS 14 ile birlikte uygulamaya başlayacağı, geliştiricilerin iPhone ve iPad’deki mobil uygulamalarda ve web sitelerinde veri toplamak ve bunları izlemek için izni istemesini gerektiren tartışmalı yeni bir gizlilik özelliğini ertelediğini duyurdu.

Apple başlangıçta bu özelliği hayata geçirmeyi ve sonbaharda dağıtıma sürülmesi planlanan iOS 14 ile gereksinimlerini uygulamaya başlamayı amaçlıyordu. Ancak şirket şimdi geliştiricilere değişikliklere uymaları için daha fazla zaman tanıyor. Bu özellik hakkında en çok endişe duyan şirketler arasında, Apple’ın kullanıcıları uyarmak istediği benzersiz tanımlayıcıları kullanmayı bırakacağını söyleyen, ancak ağındaki üçüncü taraf reklamcılar için aynı şeyi yapamayacağına dair endişelerini dile getiren Facebook bulunuyor.

“Kullanıcıların, bir uygulamanın onları takip etmesine izin verip vermeyeceklerine dair seçim yapabilmelerini sağlamayı taahhüt ediyoruz. Geliştiricilere gerekli değişiklikleri yapmaları için zaman tanımak amacıyla, uygulamaların gelecek yılın başlarında kullanıcıları izleme izni alması gerekecek,” diye yazıyor geliştirici notunda. Apple, geliştiricilerin isterlerse iOS 14 dağıtıma çıktığında kurala uymaya başlayabileceklerini, ancak 2021’in başlarına kadar bunu yapmalarının gerekmediğini söylüyor.

Apple, The Verge sitesine gönderdiği açıklamada “Teknolojinin, kullanıcıların temel gizlilik hakkını koruması gerektiğine inanıyoruz ve bu, kullanıcılara hangi uygulamaların ve web sitelerinin verilerini reklam veya reklamcılık ölçüm amacıyla diğer şirketlerle paylaştığını anlamaları için araçlar ve bunun yanı sıra bunun için izni iptal edecek araçlar sağlama anlamına gelir.” dedi. “Etkinleştirildiğinde, bir sistem bilgi istemi, kullanıcılara uygulama bazında bu izlemeye izin verme veya reddetme yeteneği sağlayacaktır. Geliştiricilere gerekli değişiklikleri yapmaları için ihtiyaç duydukları zamanı vermek istiyoruz ve sonuç olarak bu izleme iznini kullanma gereksinimi önümüzdeki yılın başlarında yürürlüğe girecek.”

Apple dijital ve mobil reklam endüstrileriyle savaşa girmeyecektir. Ancak gizlilik özelliği, iPhone üreticisinin son zamanlarda yaptığı en agresif geliştirici politikası değişikliklerinden biri olarak hatırlanacaktır. İlk olarak bu yılın haziran ayında WWDC’de açıklanan yeni özellik kapsamında, bir uygulama Reklamverenler için Kimlik Doğrulama veya IDFA olarak adlandırılan kodu istediğinde kullanıcılara bir talep gösterecek. Pek çok kullanıcının bu talebi reddedeceği tahmin ediliyor. Bloomberg’in geçen hafta geçtiği habere göre, Facebook bu özelliğin reklam ağını şiddetli biçimde etkileyeceğini, bu nedenle IDFA kodlarını toplamayı tamamen bırakacağını söyledi.

Apple iPhone modellerinde reklam izleyicileri için yeni dönem

Söz konusu kod, reklamverenlerin mobil uygulamalarda, web sitelerinde, e-posta istemcilerinde ve daha fazlasında reklamların etkinliğini izlemesine yardımcı olan benzersiz bir tanımlayıcı. Bu kod sayesinde reklamverenler, Facebook’taki bir uygulama yükleme reklamından bir iOS oyunu indirdiğinizi veya Instagram’da sizi çevrimiçi bir web mağazasına yönlendiren bir ürünü tıkladığınızı anlarlar. Reklamverenlerin sizi internette izlemek için kullandığı başka karmaşık yöntemler ve araçlar da vardır, ancak IDFA, çeşitli reklam türleri, cihazlar ve platformlarda yararlı olan genel olarak endüstri standardı bir yaklaşımı olarak bilinir. Apple’ın bunu bir katılım için onay isteme mesajının arkasına yerleştirme kararı, reklamcılık sektörü ve mobil izlemeyi nasıl kullandığı için önemli sonuçlar doğurabilir.

Katılım özelliğiyle ilgili olarak Apple, geliştiricilerin bu yılın ilerleyen günlerinde yeni düzene uyum sağlamaları için kuralları okuyup anlamalarının gerekli olduğunu söylüyor. Bu, belirli bir uygulamanın sağlık ve fitness verilerinden konum bilgilerine ve web’de gezinme geçmişine kadar bir dizi etki alanında bilgileri nasıl topladığını ve depoladığını derinlemesine detaylandıran, App Store ürün listelemelerine eklenecek yeni bir gizlilik bilgileri listesi olarak nitelendiriliyor.

“Her uygulamanın ürün sayfasında kullanıcılar, uygulamanın toplayabileceği veri türlerinden bazılarını ve bu verilerin onlara bağlı mı yoksa onları izlemek için mi kullanıldığını öğrenebilir. Bu sonbahardan itibaren App Store Connect’te kodu uygulamanıza entegre ettiğiniz üçüncü taraf ortakların uygulamaları da dahil olmak üzere uygulamanızın gizlilik uygulamaları hakkında bilgi vermeniz gerekecek.” deniliyor Apple’ın perşembe günü geliştirici portalında yayınladığı yeni bir sayfada.

Sayfa, bir geliştiricinin toplama yöntemlerini açıklaması gereken veri türlerinin yanı sıra, bir geliştiricinin bu verileri kullanma şeklini nasıl ilettiğine ilişkin yönergeleri de ayrıntılarıyla açıklıyor. Ayrıca geliştiricilerden “her bir veri türünün siz ve / veya üçüncü taraf iş ortakları tarafından bir kullanıcının hesabına, cihazına veya kimliğine bağlı olup olmadığını” belirlemeleri istenecek. Bunlara ek olarak sayfada izleme ve gizlilik politikalarına ilişkin ifşalarla ilgili talimatlar da bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER