Teknoloji

Apple iPhone yavaşlatma politikası nedeniyle Fransa’da adli soruşturmayla karşı karşıya

apple iphoneApple, geçtiğimiz yılın sonlarında eski iPhone’ları pillerini korumak adına bilinçli olarak yavaşlattığını açıklamıştı. Bu itirafın ardından çeşitli davalarla karşı karşıya kalan şirket için bir cephe daha açılmış gibi görünüyor. Apple iPhone yavaşlatma politikası nedeniyle Fransa’da adli bir soruşturmayla karşı karşıya.

Cupertino merkezli şirket için Fransa’da başlatılan adli soruşturmayı ilk olarak Bloomberg gündeme taşıdı. Paris merkezli soruşturma, savcılar tarafından da doğrulandı.

5 Ocak 2018 tarihinde başlayan soruşturmanın arkasında ise bir tüketici grubunun şikayeti bulunuyor. Halte à l’Obsolescence Programmée (HOP) adını taşıyan grup, 27 Aralık tarihinde Apple aleyhine dava açmıştı. Apple uyguladığı politikadan dolayı özür dilese de, kasıtlı yavaşlatma ve türevi eylemler Fransa’da yasadışı olarak değerlendiriliyor.

Apple soruşturma sonucunda suçlu bulunduğu takdirde sorumlular iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Buna ek olarak, şirket yıllık gelirinin yüzde 5’i oranında bir para cezası ödemek zorunda kalabilir. HOP, Apple dışında Epson aleyhine de dava açmıştı.

Apple iPhone yavaşlatma politikası nedeniyle özür dilemişti

Apple iPhone yavaşlatma politikası nedeniyle 28 Aralık’ta kullanıcılarından özür dilemişti. Şirket ani kapanmaları önlemek için işlemci gücünü sınırladığını belirtse de, bu durum telefonların genel performansını da önemli ölçüde etkilemişti. Apple, kendisini affettirmek için pil değişim fiyatlarında indirime gideceğini açıklamıştı. Türkiye’de yakında başlayacak bu indirim kapsamında iPhone pilleri 2018’in aralık ayına kadar 319 TL yerine 129 TL karşılığında değiştirilebilecek.

İLGİLİ HABERLER