Teknoloji

Apple iPhone yavaşlatma davasında uzlaşma için onay aldı

ios 16
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple iPhone yavaşlatma işlemi nedeniyle kendisine dava açan müşterileriyle daha önce uzlaşmıştı. Yaklaşık 500 milyon dolarlık uzlaşma anlaşması için ilgili mahkemeden ön onay geldi. Hakim Edward Davila, Apple ve müşterileri arasındaki uzlaşma anlaşmasını “adil, makul ve yeterli” olarak tanımladı.

Ancak davacıların paylarına düşen meblağı almaları biraz uzun sürecek gibi görünüyor. Davila, anlaşmanın nihai onay duruşmasını koronavirüs nedeniyle önümüzdeki aralık ayına kadar ertelemeyi planlıyor. Bu da davacıların paralarını 2021’den önce almasının pek mümkün olmadığını gösteriyor.

Anlaşmaya yapılan bir itiraz çıkar çatışması konusunda akıllara bazı endişeler getirmişti. Buna ek olarak, davacılardan birinin temsilcisinin gizlilik ihlâlleri de bu endişeleri biraz daha kuvvetlendirmişti. Ancak bu sorunlar beklenen onay için engel olmayacağa benziyor.

Apple’dan yapılan açıklamada, yavaşlatma işleminin telefon ömrünü uzatmak için uygulandığı belirtilmişti. Şirket, işlemcinin yavaşlatılması sayesinde zaman içinde bozulan pil nedeniyle telefonun aniden kapanmasının önüne geçildiğinin altını çizmişti. Apple’ın bu uygulamanın detaylarını ilk başta açıklamaması, şirketin insanları yeni iPhone satın almaya sevk etmek amacıyla böyle bir uygulamaya gittiği iddialarına neden olmuştu. 500 milyon dolarlık anlaşmayla sonuçlanacak olan dava, 21 Aralık 2017’den önce iPhone 6s, iPhone 7 ve orijinal iPhone SE’yi satın alanları kapsıyor.

Apple iPhone sahipleriyle 500 milyon dolarlık bir uzlaşma anlaşması yapsa da, burada davacıların payına düşen meblağların çok fazla olmadığını belirtmek gerekiyor. Anlaşma çerçevesinde bir kullanıcının payına ortalama 25 dolar düşerken; mahkeme masraflarının 310 milyon doları geçmemesi durumunda bu paranın 500 dolara kadar çıkma ihtimali bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER