Teknoloji

Apple iPhone yavaşlatma davasında ödeme yapmak için talep toplamaya başladı

iPhone 6s Plus Ön İnceleme

iPhone’ların pil ömürlerini korumak amacıyla kasıtlı olarak yavaşlatıldığının ortaya çıkması, Apple tarihinin en önemli tartışmalı olaylarından biri olmuştu. Cupertino merkezli şirket, bu olay nedeniyle dünyanın farklı yerlerinde soruşturma ve davalarla karşı karşıya kalmıştı. Apple, ABD’de iPhone yavaşlatma uygulaması nedeniyle açılan grup davasının çözümü için geçtiğimiz aylarda 500 milyon dolar karşılığında uzlaşmaya varmıştı. Şirket, uygulamadan etkilenen iPhone sahiplerinden tazminattaki hakları için bir internet sitesi üzerinden talep toplamaya başladı.

ABD’deki kullanıcıların Apple’dan para isteyebilmek için şu kriterleri karşılaması gerekiyor:

  • 21 Aralık 2017’den önce iOS 10.2.1 veya daha üstü bir sürümle çalışan iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus ve/veya iPhone SE sahibi olmak.
  • 21 Aralık 2017’den önce iOS 11.2 veya daha üstü bir sürümle çalışan bir iPhone 7 veya iPhone 7 Plus sahibi olmak.

Anlaşma çerçevesinde Apple toplamda 500 milyon dolarlık bir ödeme yapacak. Cihaz başına ödenecek ortalama meblağın yaklaşık 25 dolar olması öngörülürken, onaylanmış başvuruların sayısına bağlı olarak bu meblağın azalabileceği de belirtiliyor. Dileyen kullanıcılar oluşturulan internet sitesi üzerinden kendilerini bu uzlaşma anlaşmasının dışına da çıkarabiliyor. Böyle bir eylemin tek mantıklı nedeninin Apple’a ayrı bir dava açmak olacağını söylemekte fayda var.

Söz konusu sayfada kullanıcılardan iPhone’larının seri numaralarını girmeleri isteniyor. İlgili iPhone’a artık sahip olmayan ancak parasını almak isteyenler için de bir arama aracı mevcut.

Peki ödemeler ne zaman başlayacak? İnternet sitesinde 4 Aralık tarihinde son duruşmanın gerçekleşeceği belirtiliyor. Dolayısıyla ödemelerin bu tarihten hatta 2021’den önce başlaması pek mümkün görünmüyor.

Apple, iPhone yavaşlatma uygulamasının ortaya çıkmasının ardından müşterilerinden özür dilemiş ve pil sağlığı konusunda daha şeffaf bir tavır takınmıştı. Şirket, 2018 boyunca kullanıcılarına indirimli bir fiyat karşılığında orijinal pil değişim hizmeti de sunmuştu.

İLGİLİ HABERLER