Teknoloji

Apple iPhone’ları yavaşlatma politikası nedeniyle ABD’de iki soruşturmayla karşı karşıya

iphone 6 apple italya

apple iphoneApple iPhone serisinin eski modellerinde pili korumak adına telefonun performansını kasıtlı olarak yavaşlattığını geçtiğimiz ay kabul etmişti. Bu itirafın ardından şirket aleyhinde çeşitli davalar açılmış ve farklı ülkeler tarafından soruşturmalar başlatılmıştı. Cupertino merkezli şirket hakkında soruşturma başlatan ülkeler arasına ABD de katılmış gibi görünüyor.

Bloomberg’de yer alan habere göre, hem “ABD’nin Sermaye Piyasası Kurulu” olarak nitelenebilecek Securities and Exchange Commission (SEC) hem de ABD Adalet Bakanlığı Apple hakkında soruşturma başlattı. Söz konusu soruşturmalarda şirketin eski iPhone’larını yavaşlatmasının yasalara aykırı olup olmadığı sorusuna yanıt aranacak.

Habere göre, hâli hazırda her iki soruşturmanın da ilk aşamaları devam ediyor. Soruşturmaların gizli olarak yürütüldüğü belirtilirken, süreçlerin sonunda Apple’ın cezalandırılması gibi bir durumun kesin olmadığının altı çizildi.

Bloomberg, Apple hakkında ABD’de başlatılan soruşturmalarda özellikle Apple’ın açıklıkla ilgili sermaye piyasaları yasalarını ihlâl edip etmediğinin mercek altına alınacağı belirtildi.

Apple hâli hazırda hem ana vatanı ABD’de hem de diğer ülkelerde aleyhinde açılmış 25’ten fazla grup davasıyla uğraşıyor. Bu yoğun süreçte SEC ve ABD Adalet Bakanlığı tarafından da soruşturulmanın şirketi pek de sevindirmeyeceği söylenebilir.

Apple iPhone pillerinin sağlığı konusunda daha şeffaf olacak

Yaşananların ardından kullanıcılarını bilgilendirme konusunda daha şeffaf olma sözü veren Cupertino merkezli şirket, bu sözünü yerine getirmek için fazla zaman kaybetmeyecek. İlkbaharda yayınlanacak iOS 11.3 ile birlikte Apple iPhone pillerinin genel durumu konusunda daha açık bilgiler verecek. Bu güncelleme ile kullanıcılar diledikleri takdirde Apple’ın uyguladığı yavaşlatma işlemini devredışı bırakabilecek.

İLGİLİ HABERLER