Teknoloji

Apple iPhone’da yapay zekâ görevleri için özel bir işlemci geliştiriyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple iphone yapay zekâ

Apple’ın mobil cihazlarda yapay zekâ tabanlı işlevleri destekleyecek özel bir yapay zekâ yongası üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. Bloomberg’in haberine göre, Apple Neural Engine olarak adlandırılması muhtemel bu yonga, bilgisayar görüşüne yoğun şekilde bağlı olan yüz ve konuşma algılama, artırılmış gerçeklik tabanlı işlevler gibi görevlerde işlemcinin üstüne binebilecek yükü hafifletme görevini üstlenecek. Bu yonganın cihazın genel pil ömrüne de olumlu katkıda bulunacağı, ayrıca Apple cihazlarının genel performansını da iyileştirme potansiyelini barındıracağı haberde dile getiriliyor.

Bu yonganın bu yıl çıkacak cihazlarda yer alıp almayacağı henüz bilinmiyor. Ancak Apple’ın bu yongayı barındıran gelecek nesil iPhone prototiplerini çoktan test etmeye başladığı belirtiliyor. Nihai hedef iPhone’un işlemcisi ve grafik yongasıyla işlemci gücü açısından yoğun ihtiyaçlara sahip olan görevlerin birbirinden ayrılması olacak. Apple benzer yöntemi cihazlarında kullandığı yardımcı hareket işlemcisiyle zaten uyguluyor. Ayrıca AirPods’ların iPhone ile kablosuz olarak kolay şekilde eşleştirilmesini sağlayan W1 yongasını da bu tarz işlemciye örnek olarak gösterebiliriz.

iPhone üreticisi genel olarak gelecekte çıkaracağı ürünlerle ilgili bilgiler verme konusunda ağzı sıkı davranır. Ancak şirketin CEO’su Tim Cook son birkaç yıldır artırılmış gerçeklik ve yapay zekânın Apple’ın geleceğinde önemli rol oynayacak iki temel destek noktası olarak nitelendiriyor. Her ikisi de sürücüsüz otomobiller, daha karmaşık işleri yerine getiren dijital asistanlar ve akıllı telefonu dış dünyayı algılamada ve içeriklerini ayıklamada kullanmaya yeterli hâle getirecek türde görüntü algılama algoritmaları gibi teknolojilere giden yolu açıyor.

Her ne kadar Apple Siri’ye getirdiği güncellemeler dışında yapay zekâ ile ilgili yeni duyurular yapmasa da, şirket bir taraftan sektörün önde gelen yeteneklerini bünyesi altına toplamayı sürdürüyor. Ayrıca Apple’ın bu yeni teknolojilere yönelik olarak yaptığı yatırımlar ve gerçekleştirdiği hamlelerle ilgili daha fazla habere rastlamaya başlıyoruz. Geçtiğimiz ocak ayında Apple yapay zekâ ile ilgili bir iş ortaklığına katıldı. Bir araştırma grubu niteliğinde olan bu ortaklık Silikon Vadisi’nin diğer devleriyle birlikte oluşturuldu; otomasyon, robot teknolojileri ve dijital zekânın etik etkilerinin araştırılması üzerine çalışıyor. Ayrıca Apple, alanının en iyi akademisyenlerini elinde tutmak amacıyla geçtiğimiz yıl yapay zekâ araştırmacılarına makalelerini yayınlama izni vermeye başladı. Öte yandan şirket geçtiğimiz şubat ayında, çoğu yapay zekâ ve otomatik öğrenme odaklı faaliyetlerin gerçekleştirildiği Seattle ofisini büyüteceğini duyurdu.

İLGİLİ HABERLER