ManşetlerTeknoloji

Apple iPhone ve Mac için özel şifre yönetimi uygulaması hazırlıyor

apple

Apple, iPhone ve Mac işletim sistemlerinin sonraki sürümlerine doğrudan bir şifre yönetimi uygulaması oluşturmayı planlıyor. Bloomberg’den Mark Gurman’ın haberine göre; Şifreler olarak adlandırılan yeni uygulama, benzersiz şifreler oluşturmak ve saklamak için insanlardan genellikle aylık ücret talep eden 1Password ve LastPass gibi mevcut şifre yöneticileriyle rekabet edecek. Şirket, uygulamayı 10 Haziran’da WWDC’de açıklamayı planlıyor.

Apple, sahip olduğunuz tüm Apple cihazlarının yanı sıra Windows PC’lerdeki şifreleri bir tarayıcı uzantısı aracılığıyla senkronize eden bir özellik olan iCloud Anahtar Zinciri aracılığıyla zaten benzersiz şifreler oluşturup saklıyor. Ancak iCloud Anahtar Zinciri’nde saklanan şifreler, garip bir şekilde Ayarlar uygulamasında da yaşıyor ve bu da onları bulmayı veya değiştirmeyi çoğu zaman zahmetli hale getiriyor.

Apple cihazlarında yerleşik olarak şifreler için özel bir uygulamaya sahip olmak yalnızca bunu kolaylaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda insanlara Apple ekosisteminde kalmaları için bir neden daha verecek.

Tıpkı rakipleri gibi Apple’ın Şifreler uygulamasının da şifreleri hesaplar, Wi-Fi ağları ve Geçiş Anahtarları gibi farklı kategorilere ayıracağı bildiriliyor. Ayrıca rakip uygulamalardan şifreleri içe aktarmanıza olanak tanıyacak ve cihazınız bir web sitesine veya uygulamaya giriş yaptığınızı algıladığında şifreleri otomatik olarak dolduracak. Şifreler aynı zamanda Apple’ın 4 bin dolarlık Vision Pro başlığında da çalışacak ve tıpkı Google Authenticator ve Authy gibi iki faktörlü doğrulama kodlarını destekleyecek. Hâlâ belirsiz olan ise, Şifreler uygulamasının, hem 1Password hem de LastPass’ın sunduğu parolalara ek olarak dosya ve görselleri güvenli bir şekilde saklamanıza izin verip vermeyeceği.

Apple işletim sistemlerinin yeni sürümlerini de duyuracak

Apple’ın Şifreler uygulamasına ek olarak; iOS, iPadOS, MacOS, WatchOS ve VisionOS’un sonraki sürümlerini açıklaması bekleniyor. Yazılımın yeni sürümlerinin yepyeni AI özellikleriyle donatılacağı bildiriliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER