Teknoloji

Apple iPhone uygulamalarının hazırlanmasında sadece üç dile izin verecek

Bir iPhone uygulama geliştiricisi olarak yapamayacaklarınız Apple tarafından tüm ayrıntılarıyla belirtilir. Kendi kodunu çalıştıran uygulamalara izin verilmeyişi nedeniyle Flash ve Java gibi programlama dillerini iPhone’da göremiyoruz. Ancak iPhone OS 4’ün beta SDK’sine göre ekosistemin sınırları biraz daha daraltılıyor.

Geliştirici sözleşmesinde yer alan bir maddeye göre uygulamalar sadece Apple tarafından hazırlanan kılavuzdaki Belgelenmiş API’lar kullanılarak hazırlanabilir ve kesinlikle herhangi bir özel API içermemeli ve onları çağırmamalıdır. Uygulamalar Objective-C, C, C++ ya da iPhone OS WebKit motorunun çalıştırabildiği JavaScript tabanlı veya sadece C, C++ ve Objective-C’de derlenecek ve Belgelenmiş API’a doğrudan karşı gelecek şekilde tasarlanmalıdır.

Yukarıdaki paragrafta anlatılanlar ne anlama geliyor. Adobe’nin Flash CS5’te yer verdiği iPhone derleyicisine izin verilmeyecek gibi görünüyor, çünkü bu uygulamanın kaynak kodu Apple’ın izin verdiği bir dilde yazılmamış. Söz konusu derleyici iPhone ekosisteminde Flash oynatıcısının yokluğu nedeniyle bu platforma erişemeyen Flash geliştiricileri için bir umut kaynağı olmuştu, ancak Apple bu etraftan dolaşma yöntemini de engelleyecek bir yol bulmuşa benziyor. Her ne kadar Apple’ın kendi araçlarını kullanmanız gerekmese de, kullanabileceğiniz araçlar da Apple’ın belirlediklerinimn ötesine geçemeyecek gibi görünüyor. Apple’ın uygulamalar konusunda neden bu kadar takıntılı olduğunu anlamak güç, ancak anlaşılan Apple hazırlanan uygulamaların belirlediği kurallar çerçevesinde olup olmadığını belirlemek için uygulama üzerinde analiz yapabileceği tüm koşulları sağlamak istiyor.

Söz konusu kısıtlama aralarında aralarında Condé Nast’in de bulunduğu ve Adobe Air platformunu kullanarak uygulama geliştiren yayıncıların planlarını bozabilir. Çünkü bu yayıncılar hazırladıkları uygulamaları iPhone’a ve daha da önemlisi iPad’e bu şartlar altında taşıyamayacak gibi görünüyor. Apple’ın bakış açısında göre korumacılık iPhone’un başarısının en önemli elementi, ancak alınan bu kararlar bir platform için hayat damarlarından bir tanesi olan içerik sağlayıcıları ve uygulama geliştiricileri kendilerinden soğutup başka mecralara yelken açmalarına neden olabilir.

İlgili – Apple

http://developer.apple.com/iphone

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER