Bilim

Apple iPhone kullanıcılarının tıbbi geçmişlerini yönetmek istiyor

ios avantajları

apple iphoneApple iPhone kullanıcılarının tıbbi geçmişlerine erişimini kolaylaştıracak bir proje üzerinde çalışıyor. CNBC’de yer alan habere göre; Cupertino merkezli şirket, iPhone sahiplerinin telefonları üzerinden bugüne kadar kendileri için konulan tüm teşhislere, yaptırdıkları tüm laboratuvar testlerinin sonuçlarına, kendilerine yazılan tüm reçetelere, genel sağlık bilgilerine ve doktor yorumlarına ulaşmalarını istiyor.

Apple bunu zamanında müzik için yaptığı işin bir kopyasını hazırlayarak gerçekleştirmeyi planlıyor. Sağlık sektörü için bir tür iTunes oluşturmayı planlayan şirket, bu platformun tıbbi bilgiler için merkezi bir yönetim sistemi işlevi görmesini istiyor. Apple’ın bu vizyonunu gerçeğe dönüştürmek için hastanelerle ve sağlık üzerine çalışan BT şirketleriyle görüştüğü söyleniyor.

Apple’ın görüştüğü söylenen gruplardan birisi “The Argonaut Project” adını taşıyor. Söz konusu girişim, sağlık bilgileri için açık standartların yaygınlaşması için çalışıyor. “The Carin Alliance” isimli bir diğer organizasyon ise hastaların kendi tıbbi bilgileri üzerinde kontrol sahibi olmasını istiyor.

Apple iPhone ile tıp dünyasının “ortak çalışma krizi”ni çözebilir

Apple’ın projede ne kadar mesafe kat ettiği bilinmiyor. Ancak bulut depolama girişimleriyle görüşmesi, teknoloji devinin verileri bulutta saklamayı değerlendirdiğini gösteriyor. Eğer Apple tüm tıbbi geçmişe iPhone üzerinden erişmeyi sağlarsa, tıp dünyasının “ortak çalışma krizi” olarak nitelediği soruna da çözüm getirebilir. Sağlık kuruluşları arasındaki veri paylaşımı eksikliği, bazı hastalıklarda ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Apple’ın projesi bu soruna çözüm getirme potansiyeli taşıyor.

İLGİLİ HABERLER