Teknoloji

Avrupa Birliği Apple’ı iPhone tasarımında değişiklik yapmak zorunda bırakabilir

apple iphone 11 pro max pil

Apple yakında iPhone tasarımında önemli bir değişiklik yapmak zorunda kalabilir. Avrupa Birliği, üye ülkelerde satılacak akıllı telefonların tasarımlarının pile kolay erişim sağlayacak şekilde değiştirilmesine yönelik bir taslağı değerlendiriyor. Eğer bu taslak onaylanırsa, hem iPhone’larda hem de diğer akıllı telefonlarda pillerin kullanıcılar tarafından kolaylıkla değiştirilebilmesi zorunlu hâle gelebilir.

Şu an için taslak resmi kayıtlara girmiş değil. Söz konusu dokümanı gören bir Hollandalı haber sitesi, bu ihtimali gündeme getirdi. Ancak dokümanın internette görülmemesi, iddianın doğruluğu konusunda kafa karıştırıyor.

Bu taslağın gündeme gelmesi durumunda Apple ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler biraz daha gerilebilir. Cupertino merkezli şirket, hâlihazırda Avrupa Birliği’nin tüm akıllı telefonlarda tek tip konvektör kullanılması yönündeki tasarısına karşı mücadele ediyor.

Avrupa Birliği’nin yeni teklifinin de mücadelenin dozunu biraz daha sertleştirebilir. Apple’ın telefonlarının içinin açılması konusunda ne kadar hassas olduğu biliniyor. Şirket, iPhone’ların bizzat sertifikalı servis elemanları tarafından açılmasını zorunlu tutuyor. Apple, ABD’de “tamir hakkı” için mücadele veren eyaletlerde de yoğun bir lobi faaliyeti yürütüyor.

Apple iPhone için diğer telefonlarla aynı şarj konvektörünün kullanılması konusunda bu zorunluluğun “inovasyonu öldüreceği” şeklinde bir savunma yapmıştı. Şirketin pil tasarımı konusunda da aynı yerde durması bekleniyor. Taslağın mart ayının ortasında gündeme gelebileceği belirtilse de, henüz bu konuda da somut bir bilgi mevcut değil.

İLGİLİ HABERLER