Teknoloji

Apple tedarikçilere verdiği iPhone siparişlerini düşürmüş olabilir

iphone-6s-iphone-6s-plus-turkiye-231015

Apple’ın iPhone için tedarikçilerine verdiği siparişleri azalttığı söyleniyor. Wall Street Journal’ın haberine göre, Apple’ın amiral gemisi akıllı telefonunun beklenenden daha düşük seyreden satışlarına kendilerini hazırlamayı amaçlayan Çinli tedarikçiler bu nedenle eleman çıkarmaya başlıyor.

Apple’ın tedarik zinciriyle yakından ilgili olan kişilerin WSJ’ye aktardığına göre, Apple son birkaç aydır iPhone için yaptığı tahminlerde kesintiye gidiyor. Azalan siparişlere tepki olarak da, Apple’ın ana iPhone tedarikçisi Foxconn’a 12 milyon dolarlık devlet yardımı yapılmış ve bu şekilde kapsamlı işten çıkarmaların önüne geçilmesinde yardımcı olunmuş.

Foxconn, yapılan devlet yardımının Zhengzhou şehir yönetimi tarafından, Zhengzhou’daki fabrikada yıl boyunca önemli miktardaki iş gücünün sürekli tutulması için verilen bir teşvik olduğunu kaydetti. Ancak şehir yönetiminin web sitesinde, 81.9 milyon yuanlık yardımın işsizlik sigortası iş gücü sabitlemesi yardımı olduğu yazıyor. Diğer kaynaklar da Çinli üreticilerin bir süredir Apple’ın siparişlerinde kesintilerle yüzleşmeye çalıştıklarını dile getiriyor. WSJ’ye göre, 2015’in son iki ayında, üretimin geleneksel olarak yoğun olduğu zamanlarda Çinli fabrikalar alışılmadık şekilde boş zaman geçirdi, Foxconn daha iki ay öncesinden çalışanlarını Çin yılbaşı tatili için evlerine izin için göndermeye başladı.

 

Bir Apple sözcüsü, şirketin satış tahminleriyle ilgili herhangi bir yorumda bulunmayacağını kaydetti, ancak ekim ayında Tim Cook, iPhone 6s ve 6s Plus için gerçekleşen rekor ilk hafta sonu satışlarının ardından, iPhone satışlarının 2016 mali yılının ilk çeyreğinde yıldan yıla artış göstermesini beklediğini kaydetmişti. Ayrıca şirket oldukça başarılı bir finansal çeyrek yılı geride bırakmış, Tim Cook bunu şirketin en büyük gelir artışını gerçekleştirdiği dönem olarak nitelendirmişti. Bu noktada Çin’de iPhone 6s’e gösterilen yoğun talebin büyük etkisinin bulunduğu söyleniyordu. Ne var ki, Nikkei Asian Review yeni modellerin çeşitli pazarlardaki satıcılarda birikmeye başladığını, Apple’ın da 6S ve 6S Plus için siparişleri azaltmayı seçtiğini yazdı.

Geçen ay Apple’ın iPhone üretimini başlangıçta belirlenen toplam hedefin altına düşürmeye niyetli olduğuna dair haberlerin çıkmaya başlamasından beri Apple’ın borsada işlem gören hisse senetlerinde de düşüşler görünüyor. Bu düşüşler Foxconn ve Tayvanlı kamera tedarikçisi Largan Precision Co. gibi şirketlerin hisse senetlerinde de düşüşlere neden oluyor. Foxconn gibi dev üreticiler Apple olmadan da yaşayabilirler, ancak Çinli şirketlerin bir kısmı bütün işlerini Apple ürünleri için parçalar üretmek üzerine kurmuşlar. Eğer Nikkei’nin söylediği gibi, Apple üretim taleplerini önümüzdeki nisan ayında eski hâline getirirse, bu durum en çok o üreticileri sevindirecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER