Teknoloji

Apple yeni iPhone SE’nin üretim planında değişikliğe gidiyor

apple iphone se

PlayStation 5 ve ekran kartları gibi lüks elektronik ürünlerin stokları hızla tükenirken, üretimi kolay ve uygun fiyatlı ürünlere olan ilgi düşünüldüğü kadar yüksek olmuyor. Nikkei’nin haberine göre, Apple üçüncü nesil iPhone SE üretiminde kapasiteyi yüzde 20 oranında azaltmayı planlıyor. Bunun 2022’nin ikinci çeyreği için geçerli olacağı belirtildi. Apple’ın 2022’nin genelinde planladığından 10 milyon daha az AirPods üreteceği de haberde paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor.

Ünlü analist Ming-Chi Kuo’nun iPhone SE’ye olan taleple ilgili son raporu da benzer bir durumu işaret ediyor. Kuo daha önce Apple’ın 2022’de 25 ila 30 milyon SE sevkiyatı gerçekleştirmesini beklediğini belirtmişti. Yeni raporda bu sayı 15 ila 20 milyon seviyesine çekilmiş durumda.

Çıkan haberlerde tedarik zinciri sorunlarından veya çip tedariğinde yaşanan problemlerden bahsedilmiyor. Apple’ın bu kararı talebin öngörülenden daha az olması nedeniyle aldığı belirtiliyor.

iPhone SE’ye olan ilginin beklenenden daha düşük kalmasının pek çok sebebi var gibi görünüyor. Nikkei’nin haberinde Ukrayna’daki savaştan ve artan enflasyondan bahsedilirken, CNBC ise Çin’de COVID nedeniyle uygulanan kapanmaların müşterilerin mağazaya gidip fiziksel olarak telefon satın almasını zorlaştırdığına dikkat çekildi.

Apple yeni iPhone SE için üretimi azaltma kararı alsa da, bunun telefonun fiyasko olduğu anlamına gelmediğini vurgulamak gerekiyor. Ancak talebin öngörülenin altında kalması, Apple’ın SE serisinde beklenen değişikliği gerçekleştirmesi konusunda tetikleyici bir faktör olabilir. Şirket bir sonraki nesille birlikte SE’yi iPhone X ve sonrasında çıkan “modern iPhone’lara” yaklaştırma sürecini hızlandırabilir.

İLGİLİ HABERLER