Teknoloji

Apple düşük iPhone satışları yüzünden Samsung’a ceza ödeyecek

yurt dışı telefon harcı iphone 11 pro

Apple ve Samsung arasında hem büyük bir rekabet hem de güçlü bir işbirliği bulunuyor. Güney Kore kaynaklı bir haber, bu farklı ilişkinin ilginç örneklerinden birini gözler önüne seriyor. ETNews‘in haberine göre, Apple iPhone satışlarının düşüklüğü nedeniyle Samsung’a 170 milyon doların üstünde bir ceza ödemek zorunda.

Cupertino merkezli şirket; iPhone X, iPhone Xs ve iPhone Xs Max’te kullandığı OLED panellerinin tedariği için Samsung Display ile anlaşmıştı. Ancak bu telefonların satışlarının istenilen seviyelere ulaşmaması nedeniyle Apple, siparişlerin bir kısmını iptal etmişti. Yılda 100 milyon sipariş öngörüsüyle yapılan yatırımların ardından gelen sipariş iptali, Samsung Display’in de hesaplarını alt üst etmişti.

iPhone satışlarının düşük kalmasının etkisi Samsung Display’in bilançolarında da görülmüştü. Şirketin 2017’de 5.7 trilyon won olan operasyon kârı, 2018’de 2.62 trilyon wona düşmüştü. Taraflar arasındaki anlaşmanın gereği olarak, bu düşüşün faturasını ödemek de Apple’a kalmışa benziyor. Cupertino merkezli şirketin Samsung’a en az 200 milyar won, yani yaklaşık 170 milyon dolar ödeyeceği söyleniyor.

Apple’ın bu parayı doğrudan nakit olarak ödemesi ise beklenmiyor. Şirketin söz konusu bedeli Samsung Display’e yeni siparişler vererek karşılama ihtimali daha yüksek görünüyor. Samsung’dan ekstra OLED panel almanın Apple’ın da yararına bir durum olacağını söylenebilir. Şirket, iPhone için OLED panel aldığı tedarikçilerin sayısını artırmak için çalışıyor. Bunun için LG’ye 2.7 milyar dolarlık bir üretim yatırımı desteği sağlansa da, LG cephesinde işlerin planlandığı gibi gitmediğine dair haberler geliyor. Apple Watch için OLED panel üreten Japan Display’in yedek plan olarak devreye girebileceği söylense de; Apple için şu anda en güvenilir tedarikçi olarak Samsung Display’in adı öne çıkıyor.

Apple yeni iPhone modellerini, büyük ihtimalle, eylül ayında tanıtacak. Bu süreçte, Apple ve tedarikçi ilişkilerine dair haberlerin sayısının artması şaşırtıcı olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER