Manşetler

Apple iPhone prototiplerinin Sony’den esinlendiği iddiasını reddetti

Geçen haftanın sonlarına doğru ortaya çıkan prototip niteliğindeki iPhone ve iPad çizim ve taslaklarının, Apple’ın ilk akıllı telefonunu geliştirirken yaptığı çizimler Samsung’un Apple’ın iPhone’unu geliştirirken Sony tarzından etkilendiği şeklindeki iddiasına destek oluşturacak delil niteliği taşıdığı şeklinde yorumlanmıştı. Apple bu konuyla ilgili olarak dile getirilen iddialara cevap olarak “Purple” adlı prototipi işaret etti. Şirketin 29 Temmuz tarihinde, yani dün mahkemeye sunduğu belgede kendi çalışması olan Purple adlı prototipin Ağustos 2005 tarihinde geliştirildiği ve bunun iPhone’un çeşitli özelliklerini daha o zamandan yansıttığı işaret edildi.

Mahkeme dokümanlarına göre Shin Nishibori’nin Sony tarzı çizimleri de basitçe eğlence amacıyla gerçekleştirilmiş bir yan projeydi ve Apple’ın çoktan tasarladığı konsept baz alınarak geliştirilmişti. Dokümanlara göre 2006 yılında temel iPhone tasarımının gerçekleştirilmesine yol açan ve görünüş açısından iPhone 4’e benzeyen Purple prototipinin Sony’den esinlenme iddialarıyla herhangi bir bağlantısı yok.

AllThingsD sitesi de geçtiğimiz hafta sonu, mahkeme dokümanlarında yer alan, ancak o zamana kadar ortaya çıkmamış ek çizimleri paylaştı. Bunlar içinde çeşitli çizimler, bilgisayar üzerinde çizim programları tarafından oluşturulmuş taslak resimler ve Apple’ın prototip olarak üretimini gerçekleştirdiği gerçek modeller yer alıyor.

İlgili >> The Verge, All Things D, Mahkeme Dokümanları

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER