Teknoloji

Apple 2019’da iPhone’a lazer tabanlı 3D sensörü yerleştirmek için çalışıyor

apple iphoneiPhone X’un da piyasaya çıkmasıyla birlikte Apple’ın 2018’deki iPhone kadrosuna dair dedikodular etrafta dolaşmaya başladı. Ancak Cupertino merkezli şirketin gelecek planlarına dair konuşulanlar sadece 2018 ile sınırlı kalmıyor. 2019 model iPhone’la ilgili söylentiler de şimdiden gündeme geliyor. Bloomberg’de yer alan habere göre, Apple iPhone’a 2019’dan itibaren yerleştirmek için bir 3D sensörü geliştiriyor. Telefonun arka paneline eklenecek sensörün artırılmış gerçeklik uygulamalarını ve servislerini daha üst seviyeye taşıyacağı söyleniyor.

Söz konusu sistemin lazer ışınlarıyla yansıma zamanını ölçerek kişi veya nesnelerin derinlik haritasını çıkaracağı belirtiliyor. Benzer derinlik bilgisi çift kamera kullanarak da elde edilebiliyor. Apple hâli hazırda kızıl ötesi tabanlı Face ID sistemiyle benzer bir işlemi gerçekleştiriyor. Face ID kurulumu, iPhone X’un ekranının üst kısmındaki çentikte bulunuyor.

Google ise yeni akıllı telefonu Pixel 2’de “çift piksel” kullanarak gerektiği kadar paralaks efekti oluşturarak benzer bir işlemi gerçekleştiriyor. Ancak mevcut bilgiler, Apple’ın yeni sisteminin daha doğru ve sağlam sonuçlara ulaşmak amacıyla geliştirildiğini gösteriyor.

Bloomberg’in haberine göre, Apple aklındaki 3D sensör sistemini hayata geçirmek için hâli hazırda bileşen tedarikçileriyle görüşmelerini sürdürüyor. Ancak bu teknolojinin 2019’da hazır hâle gelmesinin kesin olmadığını da belirtmek gerekiyor. Habere göre, iPhone X’un önündeki TrueDepth sensörlerinden de vazgeçmeyecek olan Apple, yeni sensör sistemiyle telefonlarının her iki tarafına da üç boyut algılama yeteneği kazandırmayı amaçlıyor.

Apple iPhone üzerinde artırılmış gerçeklik deneyimi sunmaya önem gösteriyor

Apple iPhone ile artırılmış gerçeklik deneyimleri yaşatma konusunda oldukça istekli görünüyor. ARKit ile iOS cihazlarında artırılmış gerçeklik deneyimlerinin etkileyici örneklerini sunan şirket, bu avantajını donanım desteğiyle biraz daha kuvvetlendirmeyi istiyor. Yeni 3D sensörünün ne zaman hazır hâle geleceği bilinmese de, şirketin Taptic Engine, A11 Bionic işlemci ve Face ID sistemiyle yürümeye başladığı yoldan sapmayacağı anlaşılıyor.

İLGİLİ HABERLER