Teknoloji

Apple iPhone kilidini açma konusunda mahkemede zafer kazanmayı başardı

apple iphone

FBI’ın San Bernardino saldırısı için yürüttüğü soruşturma kapsamında Apple’dan saldırganlardan birine ait iPhone’un kilidinin kaldırılmasını istemesi ve Apple’ın bu talebi reddetmesi, teknoloji dünyasında şiddeti yüksek bir tartışmanın doğumuna sebebiyet vermişti. FBI, Apple’dan talebini 1911 tarihli “All Writs Act” olarak anılan bir yasaya dayandırmıştı. Cupertino merkezli şirket, yine aynı yasa çerçevesinde kendisine yöneltilen bir erişim talebinden mahkeme kararıyla kurtulmayı başardı.

New York’ta görülen bir uyuşturucu ticareti davasında hakim, polisin iPhone’un güvenlik kilidini devredışı bırakarak verilere ulaşma talebini geri çevirdi. Her ne kadar farklı davalar söz konusu olsa da, ortada Apple adına ABD Adalet Bakanlığı ve FBI’a karşı kazanılmış bir zafer olduğu söylenebilir. Engadget sitesine konuşan üst düzey bir Apple yöneticisi, mahkeme kararının önemli bir emsal olduğunu dile getirdi. Yine de, kararın San Bernardino davası için bağlayıcı nitelikte olmadığını vurgulamakta fayda var.

Söz konusu dava, ABD Uyuşturucuyla Mücadale Ajansı’nın (DEA) metamfemetin ticaretiyle suçladığı Jun Feng’in üstünde bir iPhone 5s ele geçirmesiyle başlamıştı. DEA, söz konusu iPhone’un kilidinin kaldırılması için Apple’ın kapısını çalmış, ancak Cupertino merkezli şirketten olumlu bir yanıt alamamıştı.

Apple iPhone kilidinin kaldırılması konusunda esas mücadeleyi FBI ve ABD Adalet Bakanlığı’na karşı veriyor. Şirket, 22 Mart tarihinde San Bernardino davasının hakimine karşı iPhone kilidinin kaldırılması talebini yerine getirmemesinin gerekçelerini bir kez daha savunacak.

İLGİLİ HABERLER