Teknoloji

iPhone 2016’nın üçüncü çeyreğinde akıllı telefon pazarının en çok kazandıran telefonu oldu

iphone 7 plus inceleme

apple iphoneStrategy Analytics tarafından hazırlanan bir rapor, Apple’ın yılın üçüncü çeyreğinde iPhone satışından 8.5 milyar dolar operasyon kâr elde ettiğini gösteriyor. Temmuz ve eylül aylarını kapsayan bu üç aylık dönemde akıllı telefon pazarının toplam operasyonel kârı ise 9.4 milyar dolar oldu. Bu da Apple’ın tek başına küresel akıllı telefon pazarının toplam operasyonel kârının yüzde 90’ından fazlasını oluşturduğunu gözler önüne seriyor.

Apple’ın ardından kâr miktarında büyük bir düşüş yaşanıyor. Listenin ikinci sırasında 200 milyon dolar kâr ile Huawei bulunuyor. Huawei’nin kâr pastasındaki payı ise yüzde 2.4’te kaldı. Çinli üreticiler Vivo ve Oppo ise üçüncü sırayı paylaşıyor. Geriye kalan şirketler ise “Diğerleri” kategorisi altında sıralanıyor.

Apple iPhone satışları yılın üçüncü çeyreğinde garip bir seyir izledi

iPhone’un temmuz ve eylül ayları arasındaki satış performansının alışılagelmişten farklı olduğu söylenebilir. 45.5 milyon telefon satan Cupertino merkezli şirket, The Wall Street analistlerinin beklentilerini aşmayı başarmıştı. Apple iPhone 7 ve iPhone 7 Plus ile 256 GB kapasiteli versiyonları da satışa sunmuştu. Bu da akıllı telefonun ortalama satış fiyatını 600 doların üstüne taşıdı.

operasyon-kari-q3Apple, geride kalan çeyrekte 40 pazarın 33’ünde iPhone satışlarını artırmayı başardı. Ancak şirketin en önemli pazarlarından biri olan Çin’deki performansta yaşanan düşüş, Apple cephesinde moralleri biraz olsun bozmuşa benziyor. Ülkedeki iPhone satışları, bir yıl öncesinin aynı dönemine göre yüzde 30 oranında gerilemişti. Şirket açısından garip olarak nitelenebilecek bu seyre rağmen, iPhone akıllı telefon pazarının en kârlı cihazı olmayı sürdürerek gücünü bir kez daha kanıtladı.

İLGİLİ HABERLER