Teknoloji

iPhone üst sınıf telefon pazarında zirveyi bırakmıyor

apple iphone 2019 model

Küresel akıllı telefon pazarındaki durgunluğun etkisi, üst segmentte daha yoğun bir şekilde hissediliyor. Counterpoint Research’e ait veriler, 400 doların üstünde fiyatlar karşılığında satılan telefonların oluşturduğu üst sınıf telefon pazarının 2019’un ilk çeyreğinde küresel ölçekte yüzde 8 oranında küçüldüğünü gösteriyor. Apple iPhone ile bu küçülen pazarda zirvedeki yerini koruyor.

Apple’ın sevkiyatlarında bir yıl önceye göre yüzde 20 oranında düşüş yaşanması dikkat çekiyor. Bu düşüşün öncelikli faktörü olarak insanların iPhone’larını daha uzun süre boyunca kullanması öne çıkıyor. Daha önce iki yıl olan ortalama iPhone kullanma süresi, günümüzde üç yıla çıkmış durumda. Çin’deki sevkiyatların düşüşü de Apple’ın genel görünümünü olumsuz etkileyen faktörler arasında bulunuyor.

Üst sınıf akıllı telefonlar için en büyük pazar hâlâ Kuzey Amerika. Üst sınıf akıllı telefonların yüzde 30’u bu bölgede satılıyor. Kuzey Amerika’yı yüzde 26 ile Çin izliyor. Çin pazarının yılın ilk çeyreğindeki durgunluğu, sektörün küresel ölçekte yavaşlamasının birincil nedeni olarak değerlendiriliyor.

Küresel pazarın üçüncü sırasında bulunan Huawei, özellikle Leica destekli kameralarıyla üst segmentte fark yaratmayı başarmış durumda. Ana vatanı Çin’de Apple’ı geride bırakan şirket için ufukta bir tehlike görünüyor. ABD’nin yaptırımlarının Huawei’nin küresel büyümesini yavaşlatmasına kesin gözüyle bakılıyor. Üst sınıf akıllı telefonlar şirketin sevkiyatlarının yüzde 18’ini oluşturuyor ve şirketin bilançolarındaki en kârlı kalem olarak öne çıkıyor. Satışlardaki düşüş nedeniyle Huawei’nin Ar-Ge ve pazarlama bütçelerini de kısabileceği belirtiliyor.

Samsung ise hem Apple’ın hem de Huawei’nin sıkıntılarından yararlanmaya uygun bir pozisyonda gibi görünüyor. Yılın ilk çeyreğinde satılan üst sınıf telefonların yüzde 25’i Samsung markasını taşıyor. Galaxy S10’un fiyat/performans konusunda iPhone’dan daha uygun bir tercih olarak değerlendirildiği, analistler tarafından dikkat çekilen noktalar arasında bulunuyor. Bu sayede şirket, son bir yıllık dönemde üst sınıf akıllı telefon pazarındaki en yüksek payına ulaşmışa benziyor.

Apple iPhone ile pazarın yüzde 47’sini elinde bulunduruyor ve yaşadığı kayıplara rağmen rakiplerinin oldukça uzağında. 5G telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte üst sınıf telefon pazarının da yeniden büyümeye başlaması bekleniyor. Dolayısıyla 5G’yi mümkün olduğunca hızlı şekilde benimsemek üreticiler için büyük önem taşıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER