Teknoloji

Apple iPhone hırsızlarının parmak izini toplayacak bir teknoloji geliştirdi

apple iphoneApple, “iPhone’umu bul” özelliği ve yanlış parmak izinin ya da giriş kodunun kullanılması durumunda telefonu kilitleyen şifreleme yöntemiyle iPhone hırsızlığını engelleme yönünde olumlu adımlar atmıştı. Ancak Cupertino merkezli şirketin yaptığı yeni patent başvurusu, bu konuda daha proaktif bir tavır içine girileceğini gösteriyor. Söz konusu patentte, izinsiz kullanıcıların biyometrik bilgilerini toplayacak bir teknolojiden bahsediyor. Parmak izi, ses ve görüntü toplanacak bilgiler arasında yer alıyor. Toplanan bilgiler ise ya cihaz üzerinde saklanacak ya da bir sunucuya iletilecek. Bu yolla polislerin iPhone hırsızlarına daha kolay ulaşması amaçlanıyor.

Sistem oldukça basit işliyor. Bilgi toplama işlemi Touch ID, ön kamera ve mikrofon aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Sadece bu bileşenlerin hırsızı şüphelendirmeden çalışır hâle gelmesi gerekiyor. Teknolojinin kullanımına ilişkin olarak hazırlanan senaryolardan birinde, sistem hatalı bir giriş kodu girişinin ardından biyometrik veri toplamaya başlıyor. Diğer bir senaryoda ise belli bir hatalı giriş sayısının ardından veri toplamaya izin veriliyor.

Parmak izi, ses ve görüntü gibi verileri toplayabilen teknoloji, GPS konumu gibi “adli” bilgileri de toplayıp, depolayabiliyor veya iletebiliyor. Patent dosyasında özel olarak iPhone veya iPad ismi geçmiyor. Ancak Apple’ın sadece bu cihazlara parmak izi tarayıcısı yerleştirdiği biliniyor.

Apple iPhone güvenliğini artırmak isterken sıkıntı yaşayabilir

Apple’ın iPhone hırsızlarını ürkütmek için geliştirdiği bu teknoloji iyi niyetli olsa da, şirkete yasal düzlemde problemler çıkarabilir. Ancak kullanıcıların izni olmadan verilerini saklamanın yaratabileceği sıkıntıları Apple’ın iyi bildiğini unutmamak gerekiyor. Söz konusu teknolojiye ilişkin patent başvurusunun henüz ABD Patent ve Marka Ofisi tarafından onaylanmadığını da belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER