Manşetler

Apple iPhone için kendi grafik işlemcisini üretebilir

iphone 7 plus inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple iphoneApple iPhone ve iPad’de hâli hazırda İngiliz yonga tasarımcısı Imagination tarafından hazırlanan PowerVR grafik işlemcisini kullanıyor. Ancak bu durum yakında değişecek gibi görünüyor. Imagination tarafından yapılan açıklamada, Apple’ın iki yıldan kısa bir süre içinde PowerVR’ı lisanslamayı bırakacağı belirtildi. Imagination, Apple’ın kendisini “ayrı ve bağımsız bir grafik işlemcisi tasarımı” üzerinde çalıştığı konusunda bilgilendirdiğini duyurdu. Cupertino merkezli şirketin ürünleri üzerindeki kontrolünü artırmak ve Imagination’ın teknolojisine olan bağımlılığını azaltmak amacıyla böyle bir yolu seçtiği belirtildi.

Apple’ın bu tercihi, Imagination için büyük bir darbe olabilir. Gelirinin yarısını Apple üzerinden elde eden şirket, 15 ila 24 aylık bir süre içinde iPhone ve iPad’lerden telif alamayacak. Şirketin yüzde 8 hissesi de hâli hazırda Apple’ın einde bulunuyor. Apple geçtiğimiz yıl Imagination’ın tamamını satın almak için görüşmeler yapsa da, sonunda aksi yönde bir karar vermişti.

Imagination’ın açıklamasının doğru olması durumunda, önümüzdeki yıldan itibaren iPhone’larda hem işlemcisi hem de grafik işlemcisi Apple tarafından tasarlanmış A serisi bir yonga seti görebiliriz. CPU tasarımında kendisini kanıtlayan Apple, ARM tabanlı işlemci çekirdekleriyle rakiplerinin önünde bir performans sergilemeyi başarmıştı.

Ancak bu başarıyı grafik işlemcilerinde tekrarlamak Apple adına çok kolay olmayabilir. Imagination, Apple’ın kendisine ait patentleri ihlâl etmeden bir işlemci tasarımı sunmasının çok kolay olmadığını iddia etti.

Apple iPhone için radikal bir grafik işlemcisi tasarlayabilir

Bütün bu ilgiler, önümüzdeki dönemin ilginç gelişmelere gebe olduğunu gösteriyor. Apple’ın ortaya koyacağı grafik işlemcisi ya radikalliğiyle dikkatleri üzerine toplayabilir, ya da Apple ve Imagination arasında bir patent savaşı başlatabilir. Imagination, Apple ile potansiyel alternatif ticari düzenlemeler üzerine görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

İLGİLİ HABERLER