Manşetler

Apple iPhone gelirlerini yüksek tutmaya devam ediyor

apple

apple 2018 birinci çeyrek mali sonuçlar

2018’in birinci mali çeyrek yılında iPhone X’un, o dönem içinde en fazla satan akıllı telefonu olduğunu kaydeden Apple, gece saatlerinde ikinci mali çeyrek rakamlarını açıkladı. Şirket, geride kalan üç aylık dönem içinde 61.1 milyar dolar gelir elde etti. Uluslararası satışlar çeyrek gelirinin yüzde 65’lik kısmını oluştururken, Çin ve Japonya’dan gelirlerde de yüzde 20’lik büyüme kaydedildi.

Apple’ın mali çeyrek yılı 31 Mart’ta sona erdi. Bu da şirketin PRODUCT(RED) ürün serisine eklenen kırmızı iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ın tabloya dahil olmadığını gösteriyor. Bazıları, özellikle Asya ülkelerinde zenginliği ve refahı simgeleyen kırmızı rengi taşıyan yeni iPhone’ların, bu ülke pazarlarındaki tüketicileri çekmek amacıyla çıkarıldığını öne sürmüştü.

Apple CEO’su Tim Cook, konuyla ilgili olarak yayınlanan açıklamada, Mart çeyreği içindeki her haftada, müşterilerin iPhone X’a diğer iPhone’lardan daha fazla ilgi gösterdiğini kaydetti. Daha ucuz iPhone X ile ilgili dedikodular hakkında bir yorum yapmasa da, CEO ürün seçenekleri içindeki dağılımın iPhone’ların doymuş bir pazarda neden iyi performans gösterdiğini açıkladığını kaydetti. İhtiyaçlarını karşılamak isteyen müşteriler için farklı iPhone’lar sunmaya devam edeceklerini de dile getirdi.

iPhone satışları gelir bakımından yıldan yıla yüzde 14’lük artış gösterse de, Mac satışları yüzde 0’lık gelir değişimiyle yatay bir seyir izledi. Ayrıca birim satış miktarı da yüzde 3 azaldı. Apple’ın, içinde geçtiğimiz şubat ayının başlarında çıkan HomePod’u da barındıran Diğer Ürünler kategorisi ise geçtiğimiz üç aylık dönemde gelirlerde bir önceki döneme göre yüzde 28’lik düşüş kaydetti. Geçen yıl bu zamanlarda ise aynı kategori çeyrek dönemler arasında yüzde 29’luk düşüş yaşamıştı. Cook, HomePod’un boyutu ve sınıfına göre en iyi ses kalitesini sunan cihaz olarak tanındığını, HomePod’a yeni özellikler eklemek için sabırsızlandıklarını belirtti.

Apple’ın içinde iTunes Store, Apple Music gibi servislerini barındıran Servisler kategorisi de yılda yıla yüzde 31’lik gelir büyümesi gösterdi. Bu kategori, bir önceki çeyreğe göre satış düşüşü yaşamayan tek kategori oldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER