ManşetlerTeknoloji

Apple iPhone’un Fotoğraflar uygulaması için radikal bir karar almak zorunda kalabilir

apple iphone

Avrupa Birliği’nin Dijital Piyasalar Yasası, Apple‘ın başını ağrıtmaya devam ediyor. Şirket bu yasa nedeniyle iOS’te üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin vermek zorunda kalmıştı. Yine bu yasa nedeniyle önümüzdeki dönemde iOS’e bir tarayıcı seçim ekranı eklenmesi bekleniyor. Ancak konuşulan değişiklikler bununla da sınırlı kalmayacak gibi görünüyor. Apple iPhone ile sunduğu Fotoğraflar uygulamasının silinmesine de izin vermek zorunda kalabilir.

Daring Fireball’dan John Gruber, Avrupa Komisyonu’nun “Dijital Çağa Uygun Avrupa” girişimine liderlik eden Margrethe Vestager’ın yorumlarına dikkat çekti. Vestager, Apple’ın yalnızca hangi uygulamaların yükleneceği ve kullanılacağı konusunda değil, aynı zamanda hangi uygulamaların kaldırılacağı konusunda da seçim sunması gerektiğini öne sürüyor.

Vestager özellikle Fotoğraflar uygulamasına dikkat çekiyor. iOS’e bu kadar yoğun şekilde entegre edilen birkaç uygulama olsa da, Fotoğraflar daha yoğun şekilde kullanılması nedeniyle öne çıkıyor. Bu uygulama özü itibarıyla bir galeri olsa da, fotoğraf veya video gönderirken “dosya seçici” işlevi de görüyor.

iOS, bir uygulamayla galerinizin tamamını veya yalnızca tek tek fotoğraf ve videoları paylaşmanıza olanak tanıyor. Buna hem yerel olarak depolanan dosyalar hem de iCloud’a yüklenen dosyalar dahil durumda. Bunu iOS’ten çıkarmak ve üçüncü taraf uygulamalara yol açmak bir hayli zor olabilir.

Öte yandan Dijital Piyasalar Yasası, Apple’ın iOS API’lerine ve özelliklerine (mobil ödemeler, uygulama yükleme ve görünüşe göre)Fotoğraflar’ın erişebildiği her şey dahil) tam erişim vermesini talep ediyor.

Bu, Microsoft’un 2000’li yılların başında içinde bulunduğu durumun hemen hemen aynısı. Internet Explorer, Windows’un temel bir bileşeni olduğundan kullanıcılar bu uygulamayı cihazlarından kaldıramıyordu. ABD Adalet Bakanlığı bu duruma itiraz etti ve şirkete karşı dava açtı. Microsoft bu duruma razı oldu ve Windows’u üçüncü taraf yazılımlara daha açık hale getirdi. Tarayıcı seçim ekranları daha sonra Windows’a ekkendi ve Avrupa Birliği de bu değişikliği zorladı.

Apple iPhone kullanıcılarının hangi uygulamaları silmesini engelliyor?

Apple iPhone kullanıcılarının şu an için fotoğraflar uygulamasını silmesine izin vermiyor. Kamera, Mesajlar, Telefon, Safari ve Ayarlar uygulamaları da kaldırılamayan uygulamalar arasında bulunuyor. Bu uygulamalardan bazıları yine silinemeyecek. Ancak Apple en azından bazı uygulamaların işlevleri için daha fazla esneklik sunacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER