Manşetler

Apple iPhone’un tartı olarak kullanılmasını şu an için istemiyor

iPhone 6s’i dijital bir tartıya dönüştürmek mümkün mü? Evet, mümkün. Ancak Apple, şimdilik bu tarz bir kullanıma taraftar değil. Yine de, bu durum geliştiricileri engellemişe benzemiyor.

Geliştirici Ryan McLeod, Medium üzerinden paylaştığı yazıda arkadaşlarıyla birlikte Apple’ın yeni iPhone’larda kullandığı 3D Touch ekrandan faydalanarak bir dijital tartı uygulaması hazırladıklarını belirtti. McLeod, uygulamayı geliştirme sürecini de yazıda anlattı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 6s İncelemesi

McLeod ve ekibinin karşılaştığı ilk problemlerden biri, Apple’ın 3D Touch API’sının 0.00’ı “muhtemel maksimum güç”, 1.00’ı ise “ortalama dokunuş” olarak niteleyen özel bir ölçü sistemi. Bu sorunu çözmek için kullanıcılardan uygulamayı ağırlığı bilinen bir nesneyle kalibre etmeleri isteniyor. İkinci problem ise ekranın dokunma girişini algılamasıydı. Bu sorunun çözümü de bildiğimiz yemek kaşığında bulundu. Yemek kaşığı sayesinde ekranın dokunmayı algılaması mümkün hâle geldi. Ancak bunun da tartının doğruluğuna biraz zarar verdiğini belirtmek gerekiyor. Gravity adını taşıyan uygulama halihazırda 385 gramdan ağır cihazları da tartamıyor.

Sorunların çözümünün ardından sıra uygulamayı App Store’a teslim etmeye geldiğinde ise McLeod ve arkadaşlarını başka bir sürpriz bekliyordu. Apple, uygulamayı “yanıltıcı bir tanım”a sahip olduğu gerekçesiyle App Store’a kabul etmedi. Halihazırda App Store’da bulunan tartıların eğlence amacı taşıdığını söyleyen Apple ekibi, Gravity’nin konsept olarak App Store’a uygun olmadığı gerekçesini öne sürdü.

Apple’ın uygulamayı geri çevirmesinde kullanıcıların ekranlarına zarar vermesinden duyduğu endişenin etkili olduğu söylenebilir. Buna ek olarak, uygulamanın uyuşturucu tartmak gibi amaçlar doğrultusunda kullanılma ihtimali de Apple’ın gözünü korkutmuş olabilir. Şirketin iPhone’un bir dijital tartı olarak kullanımı konusunda bir fikrinin bulunmaması ve doğrudan güvenli cevap olarak “Hayır”ı tercih etmiş olması da, son ihtimal olarak göze çarpıyor.

Gravity’nin geliştiricisi McLeod ise umudunu kaybetmiş değil. Apple’ın uygulama kabulü konusundaki subjektif sürecine saygı duyduklarını söyleyen McLeod, bir gün Gravity’nin de kendisinden özel olarak bahsedilen uygulamalar arasına gireceğine inandığını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER