Teknoloji

Apple iPhone ve Mac’lerde ABD’de üretilen çipleri kullanacak

apple iphone 15 pro

Apple iPhone ve Mac’lerde TSMC’nin ABD’nin Phoenix şehrindeki fabrikasında üreteceği çipleri kullanacağını duyurdu. Konuyla ilgili açıklama şirketin CEO’su Tim Cook tarafından yapıldı. Cook fabrikada düzenlenen törene ABD Başkanı Joe Biden ile birlikte katıldı.

TSMC’nin Phoenix fabrikasında üretimin 2024’te başlaması planlanıyor. Artan talebe bağlı olarak 2026’da ek bir tesisin daha faaliyete geçmesi öngörülüyor. Bu iki tesisin yılda 60 bin çip plakası üretmesi bekleniyor. Bu tesisler için 40 milyar dolar yatırım yapacak olan şirket, ABD’nin ülkede çip üretimini destekleyen teşvik yasasından da yararlanacak.

Intel de Arizona ve Ohio da fabrikalar inşa ediyor. Bu fabrikalar, çip üretimini taşerona devretmek isteyen şirketler için üretim tesisi işlevi görecek. Intel bu fabrikalarda Apple için üretim yapmayı istediğini daha önce açıklamıştı. Bunun TSMC’nin Apple’ın talebini karşılamasına bağlı olduğunu belirtmek gerekiyor.

ABD’deki üretim, TSMC’nin genel üretim kapasitesinde çok küçük bir paya sahip olacak. Şirket 2020’de sadece Tayvan’daki fabrikasında 12 milyon çip plakası üretmişti. ABD bu fabrika ve kurulacak diğer fabrikaların çip sıkıntısına çare olmasını ve istihdam yaratmayı hedeflediğini belirtiyor.

Apple iPhone üretimindeki mevcut sıkıntıların tekrarlanmasını engellemeyi hedefliyor

Bu fabrikaların iki yıldan önce çalışır hâle gelmesi planlanmasa da, genişleme haberinin önemli bir zamanda geldiği söylenebilir. Apple iPhone 14 Pro üretiminin Çin’deki COVID-19 kısıtlamalarından etkilendiğini bir süre önce açıklamıştı. Teorik olarak ABD’de kurulacak fabrikaların bu tarz sıkıntıların tekrarlanmasını engellemesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER