Manşetler

Apple iPhone 7 ve 7 Plus’ın başlangıç satış rakamlarını açıklamayacak

apple iphone
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple iphone 7Apple bundan sonra iPhone’a ait ön siparişlerin başlangıç periyodu ve satışa sunulduğu ilk hafta sonu ile ilgili rakamların açıklanmayacağını açıkladı. Şirket, Apple iPhone 7’nin tükeneceğini, bu nedenle başlangıç aşamasındaki satışların talebi göstermekte anlamlı bir kriter olmayacağını, yatırımcılar için zayıf bir gösterge niteliği taşıdığını aldığı kararın nedeni olarak açıklıyor.

Aslında Apple haklı sayılır, ancak bunun Apple’ın azalmakta olan iPhone satışlarıyla ilgili duyduğu endişeden kaynaklandığını düşünenler de çıkacaktır. Her yıl Apple, her bir iPhone neslinin piyasaya çıkışını takip eden günlerde, satışların rekor kırdığını açıklardı. Ancak bu yıl, benzer bir açıklamanın yapıldığını görmeyeceğiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple Eylül etkinliği: iPhone 7, Apple Watch Series 2 ve diğer haberler

Yine de, Apple’ın yeni bir rekora imza atması kuvvetle muhtemel görünüyor. Bunda hem Apple iPhone 7 ve iPhone 7 Plus’ın 16 Eylülde geçmiştekine göre daha çok ülkede satışa çıkacak ve eylül ayı içinde bunu yeni ülkelerin izleyecek olmasının rolü var, hem de Apple’ın yeni akıllı telefonlarının yine büyük bir ilgiyle karşılanmış olması durumu söz konusu. Tüm bunlar satışlara olumlu etkide bulunacaktır. Bununla birlikte, iPhone’ların her yıl piyasaya ilk çıktığı zamanlarda tükendiği bilinen bir durum. Apple’ın geçmişte bu durumu bir neden olarak ileri sürmeyip, bu yıl aldığı kararın nedeni olarak göstermesi de bir hayli ilginç sayılır.

Apple tarafından CNBC’ye gönderilen açıklamada, şirket ekim sonunda bitecek olan mali çeyrek yıla dair kazanç tahminin tekrarlıyor. Bu tahminde iPhone satışlarının azalacağına dair bir tahmin de bulunuyordu. Apple, gelirlerin yıldan yıla yüzde 10 civarında düşmesini bekliyor. Ancak en azından iPhone 7 satışları, Apple’ın mevcut akıllı telefon modellerinin düşen satışlarında pek fazla etkide bulunmayacaktır. iPhone 7 ve 7 Plus etkisi için yıl sonu dönemindeki grafiği görmemiz ve Ocak 2017 sonunda açıklanacak birinci mali çeyrek yıl rakamlarına bakmak gerekecek.

Her ne olursa olsun, iPhone dünya çapında iyi bir iş çıkarmaya devam ediyor ve insanlardan hâlâ büyük ilgi görüyor. iPhone 7 lansmanı dünyanın en önemli gündem maddeleri arasında yer aldı. Tüm bu ilginin iPhone satışlarına nasıl yansıyacağını görmek için biraz daha beklememiz gerekecek.

İLGİLİ HABERLER