Manşetler

Apple iPhone 6S’te yer alacak A9 işlemciyi Samsung’a ürettirecek

Apple’ın 2015’te iPhone ve iPad’de kullanacağı A9 mobil yongaları Samsung’a ürettireceği söyleniyor. Bu durum Cupertino şirketinin tedarik zincirini rakibinden soyutlama yolundaki çalışmalarının pek de istendiği gibi gitmediğini gösteriyor. Apple’ın 2014 yılı itibarıyla A serisi yongaların üretimi için TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing) şirketiyle anlaştığı haberlerine rağmen, Samsung’un 14 nm üretim sürecindeki deneyimi Apple’ın işlerini yeniden elde etmesini sağladı.

ifixit-iphone-5-sokme-210912

Güney Kore’de yayın yapan The Korea Economic Daily sitesinin haberine göre Samsung ve Apple 14 Temmuz tarihinde bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma 2015 model iPhone’da yer alması beklenen Apple A9 yongasetlerinin üretimini ilgilendiriyor. Söz konusu yonga 14nm FinFET teknolojisini kullanacak. Eğer Apple’ın mevcut adlandırma sistemi 2015’te de varlığını sürdürürse 2015’te beklenen iPhone 6S’te bu işlemci yer alacak. Ne var ki, Güney Koreli yayın organında iPhone 7’de A9 işlemcinin kullanılacağı belirtilmiş.

Apple ve Samsung son birkaç yıldır çalkantılı bir ilişki yaşıyor. İki şirket bir yandan donanım bileşenleri için anlaşmalar imzalarken bir yandan da birbirlerine karşı haklarını mahkeme salonlarında arıyor. Samsung uzun zamandır Apple’ın önemli bir ürün tedarikçisi olarak gösteriliyor; işlemcilerin yanı sıra flaş bellek ve bunun gibi diğer donanım bileşenlerinin tedariğinde Güney Koreli şirket önemli rol oynuyor. Ancak Apple, aradaki hukuki anlaşmazlıkların arttığı Samsung’a daha fazla para kazandırmayı istemiyor, bu nedenle uzun zamandır başka tedarikçiler kazanmak için çalışmalar yapıyor.

Ne var ki, her şey istendiği gibi gitmeyebiliyor. İşlemciler bir elektronik ürünün kalbinde yer alıyor ve bu bileşenin üretiminde yaşanacak bir sıkıntı ürünün de stoklarında sıkıntı yaşanması anlamına geliyor. Bunu hiç istemeyecek olan Apple bu nedenle Samsung’un deneyimine ve kapasitesine muhtaç gibi görünüyor. Her ne kadar TSMC ile Samsung’un olmadığı bir resim için önemli bir adım atılmış olsa da, geçiş döneminde Samsung’a hâla ihtiyaç duyulacak gibi görünüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 5 İncelemesi

Üstelik Samsung’un 14 nm üretim sürecindeki tecrübesinin şu an için TSMC’de olmadığı belirtiliyor. 14 nm yongaların güç tüketimini azaltırken performans artışı sağladığı belirtiliyor. Bu mimaride yer alan merkezi silikon kanat tüm işlemci boyunca uzanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dördüncü nesil iPad İncelemesi

A9 işlemcili ilk cihazların çıkmasına yaklaşık iki yıl gibi bir süre var, doğal olarak bu işlemcinin teknik özellikleri şu an için netleşmedi. Mevcut iPhone 5’te Apple A6 yongaset bulunuyor, önümüzdeki aylarda beklenen iPhone 5S’te ise dördüncü nesil iPad’de de kullanılan Apple A6X’in bulunması bekleniyor. Tabii ki, A6X’te de yeni iPhone’un daha uzun pil ömrüne sahip olması için çeşitli düzenlemeler yapılabilir.

İlgili >> MacRumors, The Korea Economic Daily

İLGİLİ HABERLER