Manşetler

Apple’ın yeni nesil akıllı telefonu iPhone 5 karşımızda

Yeni iPhone nihayet resmiyet kazandı ve beklendiği gibi iPhone 5 adıyla karşımıza çıktı. Apple’ın yöneticisi Phil Schiller yeni iPhone ile ilgili detayları paylaşıyor. 7.6 mm.’lik kalınlığıyla şimdiye kadarki en ince iPhone olan ve bir önceki nesil ürüne göre kalınlığı yüzde 18 azaltılan iPhone 5’in ağırlığı da 112 grama düşürülmüş, böylelikle bir önceki model iPhone 4S’e göre yüzde 20 daha hafif hâle gelmiş.

Yeni iPhone 5’te 4 inç’lik ekran var. 1136 x 640 piksel çözünürlüklü bu ekran hem fiziksel açıdan hem de piksel sayısı açısından büyümüş oldu. Böylelikle beşinci uygulama satırı için yeni bir yer açılmış oldu. Apple’ın kendi yazılımları da bu yeni ekrana uyum sağlayacak şekilde güncellendi. Mevcut üçüncü taraf uygulamaların da bu yeniliği yansıtacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. iPhone 5’in ekranı daha önce söylendiği gibi hücre içi dokunmatik ekran teknolojisini destekliyor, yani dokunmatik sensörler hemen ekranın altında yer alıyor. Bu da panelin daha da incelmesi anlamına geliyor. Apple iPhone 5’in ekranının sektördeki en düzgün ekranlardan biri olduğunu dile getirdi. 800:1 kontrast destekli bu ekran aynı zamanda 500 cd / m2 maksimum parlaklık desteğini barındırıyor. Ekranın üstü parmak izi  tutmayan oleofobik kılıfla kaplı.

iPhone 5’te LTE desteği de var. Tek bir radyo yongası üzerinden her türlü mobil iletişim desteği sunulacak. Apple bunu “dinamik” anten olarak tanımlıyor. Bu arada ilginçtir ki, Apple iPhone 5’in farklı radyo protokollerine uygun üç farklı modelini satacak. CDMA ve GSM modelleri ayrı olacak, ayrıca her bir modelin desteklediği LTE bantları da birbirinden farklı olacak. Bu durum özellikle dünyanın dört bir yanını dolaşan kullanıcıların hoşuna gitmeyecektir. iPhone 5’in bu LTE desteğinin Türkiye’de pek işe yaramayacağını söyleyelim. Ne de olsa Türkiye’de LTE desteği henüz sunulmuyor.

iPhone 5’te Apple A6 yongaüstü sistem yer alıyor. Apple’ın söylediğine göre CPU performansı iki katına çıkarılmış durumda, grafik performansı da beraberinde iki katına çıkmış. Ayrıca A6 yonga nitelikler bakımından daha üst seviyeye çıksa da, güç bakımından verimliliği korumaya devam ediyor. Sonuç olarak iPhone 5’in batarya ömrünün çok daha iyi olduğu iddia ediliyor. Apple’ın belirttiğine göre iPhone 5 tek bir şarjla sekiz saate kadar konuşma, 10 saate kadar video izleme desteği sunuyor, günün tamamını çıkarmak için gerekli gücü bünyesinde barındırıyor.

Apple’ın yeni akıllı telefonu yepyeni bir iSight kamerayla geliyor. Bu kamera 8 megapiksel çözünürlüğe sahip. iPhone 4S’teki kameranın niteliklerinin çoğunu korumakla birlikte Apple A6 işlemcisi sayesinde yüzde 40 daha hızlı fotoğraf çekiyor. Ayrıca 1080p video kayıt yeteneği de varlığını korumaya devam ediyor. Kullanıcılar video kaydı esnasında fotoğraf çekimi de yapabilecek. iPhone’da uzun zamandır beklenen bir özellik olan Panorama özelliği de nihayet iPhone 5 ile birlikte geldi. iPhone 5 sayesinde 28 megapiksel çözünürlüğe kadar panoramik fotoğraflar çekmek mümkün. Cihazın önünde de 720p HD video çekim desteği sunan FaceTime HD kamera yer alıyor.

Yeni iPhone 5 ile birlikte Lightning adı verilen yeni bir dock konnektör portu sunuluyor. Bu port her iki taraftan iPhone’a bağlanabilmesiyle büyük kolaylık sunuyor. Eski 30-pin’lik konnektörlerin iPhone 5’in yeni portuyla düzgün çalışması için özel bir aksesuar da piyasaya sürülecek.

iPhone 5 ilk etapta 21 Eylülde ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Hong Kong, Singapur, Avustralya, Japonya gibi pazarlarda çıkacak. 28 Eylülde bu kapsam genişleyecek. Aralık 2012 itibariyle 100 ülkede 240 operatörde satışa çıkmış olacak. 16, 32 ve 64 GB’lık modellerin sözleşmeli fiyatları $199, $299 ve $399 olarak belirlendi. iPhone 5’in beyaz ve siyah olmak üzere iki farklı rengi bulunacak.

İlgili >> Apple

İLGİLİ HABERLER