DosyaManşetler

Apple iPhone 13 etkinliği ile ilgili tahminler; hangi yeni ürünler gelebilir?

apple eylül etkinliği iphone 13

Apple hafta içinde 14 Eylül Salı akşamı internet üzerinden yayınlayacağı “California Streaming” adlı Eylül etkinliğinin davetiyelerini paylaştı. Etkinlikte beklenen ürünlerin başında yeni iPhone 13 serisi geliyor. Bununla birlikte son aylarda gördüğümüz ve Teknoblog’da haberleştirdiğimiz dedikodular, Apple’ın elinde bu etkinlikte tanıtılacak başka cihazların da olduğunu işaret ediyor. Salı akşamı Teknoblog bol Apple duyuruları ve yeni ürün tanıtımlarıyla dolu olacak. Ancak onun öncesinde gelin, salı akşamı bizi nelerin beklediğine dair bazı tahminleri sıralayalım.

iPhone 13

iphone 13

Geçen yıl çıkan dört iPhone 12 modeli gibi, önümüzdeki hafta da aynı sayıda iPhone 13 serisi modeli bekliyoruz. Aslında bu, yakında yapılacak MagSafe güncellemeleriyle ilgili bir FCC dosyasıyla büyük ölçüde doğrulandı. Söz konusu dokümanlarda cihazların adları verilmiyor, ancak mevcut nesil cihazlara ek olarak “Yeni Telefon” olarak nitelendirilen başka bir öğeden bahsediyor. Burada büyük olasılıkla iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro ve Pro Max gibi yeni telefonlara gönderme yapılıyor.

Bu yılın başlarında, daha doğrusu şubat ayında, Hep Açık ekranlara sahip yeni iPhone’ların söylentileri ortalıkta dolaşıyordu ve o zamandan beri beklentiler daha da arttı. Bu özellik, Apple’ın kilit ekranınızda sürekli olarak zamanı ve diğer sistem göstergelerine yönelik bilgileri veya bildirimleri göstermesini sağlayacaktır. Bir başka popüler söylenti ise, gelecek nesil iPhone’ların ekranlarının daha küçük çentiklere sahip olacağını ve Pro modeline 120 Hz’lik bir ekranın geleceğini öne sürüyor. Bu doğruysa, Apple ekran yenileme hızında Samsung’u yakalayacaktır.

Hep Açık ekran ve daha hızlı ekran yenileme hızları gibi muhtemel özelliklerle birlikte pil ömrü, yeni amiral gemileri için bir endişe kaynağı olabilir. Ancak Apple, daha düşük güçlü LTPO (veya Düşük Sıcaklıklı Polikristal Oksit) ekranlar ve daha büyük piller kullanarak bunun üstesinde gelecek gibi görünüyor. Öte yandan iPhone 13 serisine bir ekran içi parmak izi okuyucunun geleceğinden söz ediliyor, ne var ki bununla ilgili haberler birbiriyle daha az tutarlı görünüyor. iPhone X’un 2017’de piyasaya sürülmesinden bu yana bir iPhone’da Touch ID sensörü bulunmuyor.

Ekranlarının dışında, iPhone 13 serisinde bazı kamera yükseltmelerinin de olması bekleniyor. Kamera donanımı tarafında, daha iyi sensörler ve lensler ile ürün yelpazesinin genelinde, gelişmiş ultra geniş kameraların bulunacağı bildiriliyor. Görüntü işleme yazılımına gelince, Apple’ın otomatik bir astrofotografi özelliği ve film çekerken arka planı bulanıklaştırabilecek bir portre video modu eklediği söyleniyor.

Yakın zamanda çıkan şaşırtıcı bir söylenti ise iPhone 13’ün uydu iletişimini bile destekleyebileceğini öne sürüyordu. Bu özellik dahilinde, tipik bir hücresel kapsama alanının dışındaysanız acil durum aramaları yapmanız mümkün olacaktı. Bu inanması neredeyse güç olan özellik, modern akıllı telefonlar için benzersiz bir özellik olacaktır. İlgili haber, Apple’ın bunu etkinleştirmek için özelleştirilmiş bir Qualcomm radyo çipi kullanacağını öne sürüyor. Bu da bileşenlerin zaten kolayca bulunabileceği anlamına geliyor. Böylelikle söz konusu özelliğin bu yıl gelmesine dair olasılık artıyor.

Dış tasarım anlamında telefonların öncekilerden önemli ölçüde farklı görünmesi beklenmiyor. Sadece arka kısımdaki değişen doku, rahatça tutma ve kullanma deneyimini artırabilir. Haberler, Lightning bağlantı noktasının kalacağı ve güncellenen MagSafe şarj cihazının ve de telefonların, yanlışlıkla kaymayı önlemek için daha güçlü mıknatıslara sahip olacağı konusunda hemfikir görünüyor.

Son olarak Apple’ın 14 Eylül’de tanıtacağı yeni nesil iPhone’lar, büyük olasılıkla iPhone 13 olarak adlandırılacak. iPhone 12S veya iPhone 14 adlarını görmeyeceğiz. Normalde Batılı toplumlarda 13 sayısının uğursuz olduğuna inanılır, ancak Apple böyle batıl inançları dikkate almıyor gibi görünüyor.

Apple Watch Series 7

apple watch

Yeni telefonlara ek olarak, önümüzdeki salı günü yeni Apple Watch akıllı saatleri de göreceğiz. Apple’ın daha büyük boyutlu kasalara ve ekranlara sahip Apple Watch Series 7 modellerini tanıtmasını bekliyoruz.

Bazı haberler, yeni giyilebilir cihazların daha ince çerçevelere, daha düz bir tasarıma, daha hızlı bir çipe sahip olacağını belirtiyor. Buna ek olarak kapılar, kilitler ve diğer cihazlarla iletişimini iyileştirebilecek güncellenmiş ultra geniş bant işlevselliğine sahip olacağı da öne sürülüyor.

Çeşitli kaynaklara göre, vücut ısısı sensörü veya kan şekeri monitörü gibi beklenen özellikler bu yılki Apple Watch için hazır olmayacak. Sağlam kasalı bir akıllı saat isteyenler de, muhtemelen en azından 2022’ye kadar beklemek zorunda kalacaklar.

AirPods 3

airpods 3

Apple’ın 2019’un başlarında 2. nesil AirPods‘u piyasaya sürmesinden bu yana yaklaşık iki buçuk yıl geçti. Ancak şirketin birinci ve ikinci nesil AirPods kulaklıkları arasında da bir o kadar süre geçti. Bu yüzden AirPods 3 için zamanın geldiğini ve yeni kulaklıkların 14 Eylül’de tanıtılacağını tahmin ediyoruz.

Daha önce çıkan söylentiler yeni nesil tam kablosuz kulaklıkların bu yılın başlarında çıkabileceklerini öne sürüyordu. Artık 2021’in ikinci yarısında bulunuyoruz ve üçüncü nesil AirPods ile ilgili gördüğümüz tek şey şubat ayında sızdırılan bir fotoğraf. Görüntü, iddiaya göre Pro’ya değil, normal modele ait ve cihazın şarj kutusunu da içeriyor. Sap kısmı ikinci nesilkinden daha geniş görünüyor ve kulaklıklar AirPods Pro‘ya benzer bir kulak içi tasarıma sahip görünüyor. Bu, etrafta dolaşan diğer söylentilere uyuyor.

Resimde görülenin ötesinde, 52Audio adlı kaynak, üçüncü nesil AirPods’un aktif gürültü engelleme ve uzamsal sesi destekleyeceğini de iddia etti. Bu, söz konusu özelliklerin bulunmayacağını öne süren daha eski bir Bloomberg haberiyle çelişiyor. O haberde AirPods 3’ün yeni bir çip ve daha uzun pil ömrü gibi özelliklerle yenileceği belirtiliyordu.

9. nesil iPad, iPad mini 6, MacBook Pro ve diğer beklentiler

8. nesil ipad

Yukarıda farklı başlıklar altında verdiğimiz üç ürün serisinin tamamı gelecek salı akşamı gerçekleştirilecek lansmanda ortaya çıkacak gibi görünüyor. Ancak iPad’i de unutmayalım. Apple’ın bir sonraki giriş seviyesi tableti iPad 9 olacaktır. DigiTimes sitesi ve Bloomberg’den Mark Gurman gibi farklı kaynaklardan gelen çok sayıda haber, tabletin bu ay iPhone’larla birlikte geleceğini öne sürüyor. Ayrıca ufukta bir iPad mini 6 da görünüyor.

Genel olarak söylentiler, iPad 9’un biraz daha ince bir tasarım ve biraz daha büyük ekranla gelmekle birlikte, selefine oldukça benzeyeceğini gösteriyor. Daha dikkate değer yükseltmelerin de olması muhtemeldir; daha hızlı çipler ve daha fazla RAM çok dillendirilen söylentiler arasında yer alıyor. Eğer Apple önümüzdeki hafta yeni bir tablet tanıtırsa, bu küçük adımlı iyileştirmeler sunulmuş olacak gibi görünüyor. iPad 9’un MagSafe desteği sunması da muhtemel, ancak iPhone 13 başlığında dile getirdiğimiz FCC dosyasında desteklenen cihazlar arasında iPad yer almadığı için, bu olasılık düşük görünüyor.

iPad mini 6’ya gelince, Apple’ın beklenen kompakt tableti daha ince çerçeveli ve daha kare tasarım ile, M1 iPad Pro’ya daha çok benzetecek bir yeniden tasarıma sahip olabilir gibi görünüyor. Ayrıca Lightning yerine bir USB-C bağlantı noktası, klavyeler ve diğer aksesuarlar için muhtemel bir Smart Connector bağlantı noktası da dile getirilen özellikler arasında bulunuyor.

Her şirket gibi yoğun alışverişlerin gerçekleştirildiği yıl sonu dönemi Apple için de önemlidir. Şirket 14 Eylül’den itibaren tanıtacağı cihazlarla bu döneme de ciddi bir hazırlık yapacak. Tabii ki, burada tahminlerine yer verdiğimiz cihazların bir kısmının tanıtımı ekim ya da kasım ayında gerçekleştirilecek başka etkinlik veya etkinliklere bırakılabilir. Örneğin, Bloomberg’den Mark Gurman, haftalık e-posta bülteninde Apple’ın eylül veya kasım aylarında yeniden tasarlanmış bir MacBook Pro çıkacağına dair tahminin dile getirmişti. Bu durumda Eylül etkinliğini takip edecek bir başka Apple etkinliği de bekleyebiliriz. Öte yandan Apple, Türkiye’de henüz faaliyete geçmeyen Apple TV+ servisinde gösterime girecek yeni orijinal yapımlarına da 14 Eylül etkinlik yayınının başında değinebilir. Türkiye’de Apple TV+ faaliyette olmadığı için bu servise çoğu tüketici uzak, ancak yaz aylarından bu yana birçok dikkat çekici yapım, ya yeni bölümleriyle ya da yeni sezonlarıyla Apple’ın dijital platformunda yer alıyor. Umarız Apple, yakın zamanda bu servisinin Türkiye’de kullanılabilirliği hakkında resmi bir duyuru gerçekleştirir.

Salı akşamı sadece Apple tutkunları için değil, teknoloji dünyasını yakından takip edenler için önemli bir akşam olacak. Biz de Teknoblog ekibi olarak yayınlayacağımız haberler ve sosyal medya kanallarından geçeceğimiz güncellemelerle etkinliği size en iyi şekilde yansıtmaya çalışacağız.

İLGİLİ HABERLER