Teknoloji

Apple iPhone 12 sayesinde yıllar sonra Samsung’u solladı

iphone 13

Apple, iPhone 12 serisinin gördüğü ilgi sayesinde 2020’nin son dört ayında akıllı telefon pazarında Samsung’u geride bıraktı. Araştırma şirketi Gartner, bunun son dört yıllık dönem için bir ilk olduğunun altını çizdi. Gartner’ın verilerine göre, Apple’ın satışları yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14.9 oranında arttı. Samsung’un satışları ise yüzde 11.8 oranında azaldı.

Gartner, 2020’nin genel rakamları konusunda da bilgi verdi. Apple’ın satışları 2020’de 2019’a kıyasla yüzde 3.3 oranında arttı. Apple’ın satışları mütevazı bir oranda artarken, Samsung cephesinde yüzde 14.6’lık bir düşüş yaşandı.

Gartner’dan yapılan açıklamada, 5G destekli iPhone 12 serisinin çıkışının Apple’a yılın son çeyreğinde çift haneli büyüme imkanı sağladığı belirtildi. Böylelikle Apple dört yılın ardından akıllı telefon pazarında Samsung’u geride bırakmış oldu. Cupertino merkezli şirket, bu başarıyı son olarak 2016’nın son çeyreğinde göstermişti.

Samsung ise 2020’de satışlarındaki düşüşe rağmen, akıllı telefon pazarının zirvesindeki yerini bırakmadı. Gartner’ın raporunda Xiaomi, Oppo ve Vivo gibi Çinli üreticilerin küresel ölçekteki agresif büyümesinin Samsung’u zorladığı belirtildi. Raporda küresel akıllı telefon pazarının ilk beşindeki üreticilerden sadece Apple ve Vivo’nun 2020’yi büyümeyle kapattığı ifade edildi.

Akıllı telefon satışları, dünya genelinde bir önceki yıla göre yüzde 12,5 oranında azaldı. Yılın dördüncü çeyreğinde 5G ve orta alt segment cihazların satışlarının artması, yıllık düşüş oranının daha üst seviyelere çıkmamasında etkili oldu. İnsanların telefon için para harcama konusunda daha gönülsüz olduğunu belirten Gartner, 5G ve üst sınıf kamera gibi özelliklerin insanları telefon alma konusunda teşvik ettiğine dikkat çekti.

Gartner’ın raporuna göre, Apple talebi karşılayabilseydi iPhone 12 serisinin satışları çok daha yüksek bir seyir izleyebilirdi. Ancak küresel çip pazarındaki sıkıntılar, Apple’ın bu talebe karşılık vermesini engellemişti.

İLGİLİ HABERLER