Teknoloji

Apple iPad Pro’nun da yardımıyla tablet pazarındaki liderliğini sürdürüyor

apple ipad pro

apple ipad proİş modelini yüksek kâr marjının olduğu ürün segmentlerine göre sürdürmek Apple’ın felsefesi. Eğer satışlar durgun gitmeye başladıysa, daha pahalı, buna rağmen daha büyük ve hızlı bir ürün çıkararak işleri rayına oturtması mümkün olabiliyor. iPad Pro ile bu amaçlanmıştı. Her ne kadar Apple’ın açıkladığı çeyrek sonuçlarına göre tablet satışlarında da tıpkı iPhone’da olduğu gibi düşüşler görünse de, iPad Pro sayesinde Apple elde ettiği gelirleri daha yüksek seviyede tutmayı başarabiliyor.

iPad Pro, genellikle Apple Pencil ve Smart Keyboard ile birlikte satılıyor. Bu da ürünün fiyatı 4000 TL’nin üstüne çıkarabiliyor. Bu açıdan iPad mini 4 veya iPad Air 2 gibi tabletlere göre, iPad Pro çok daha maliyetli. Ancak iPad’lerle daha çok kurumsal müşterileri gözüne kestirmeye başlayan Apple, iPad Pro satışlarıyla genel iPad satışlarının düşüşünden meydana gelecek gelir kaybını telâfi edebiliyor.

Piyasa araştırma şirketi IDC’nin açıkladığı son araştırma sonuçlarına göre, Apple geride kalan çeyrek yıllık dönem içinde 9.26 milyon iPad satışı gerçekleştirdi. Böylelikle tüm tablet üreticileri içinde liderliğe oturdu. En yakın takipçi Samsung ise aynı dönemde 6.5 milyon tablet satışı gerçekleştirdi.

Apple, yüzde 21.5’lik pay ile geçen yılın aynı çeyreğinde kaydettiği yüzde 19.6’lık payın üstüne çıkmış oldu. Bu artışta iPad Pro’nun payı olduğu yadsınamaz bir gerçek. Bununla birlikte iPad Pro’ya rağmen Apple’ın satışları yıldan yıla yüzde 6.2 oranında gerilemiş gibi görünüyor.

Apple iPad Pro’yu dizüstü bilgisayar müşterisine cazip hâle getirmek istiyor

Her ne olursa olsun, Apple tablet pazarının lideri konumunda ve bunu da yakın gelecekte sürdürecek gibi görünüyor. Apple’ın daha çok PC’nin tekrar gözde hâle geldiği bir ortamda tabletlere olan ilginin azalmasıyla ilgilenmesi gerekiyor. Aslında ürün gamındaki MacBook seçeneklerini azaltması ve giriş seviyesi MacBook dizüstü bilgisayar fiyatını bir hayli yüksek tutması, giriş seviyesindeki kullanıcıları iPad Pro’ya yönlendirmesine dair işaretler olarak sayılabilir.

Ne var ki, iPad Pro ile MacBook arasında kararsız kalmış olan kullanıcıların cevap vermeleri gereken bir soru var: Gelişmiş fonksiyonlara sahip, dokunmatik ekrana ve birden fazla aksesuarla esnek şekilde kullanılabilir, ancak sadece mobil yazılımları çalıştıran bir tablet mi; yoksa klavyesi ve fares içinde, bilgisayar programları çalıştıran bir dizüstü bilgisayar mı? Burada cevap, bilgisayarda yapılacak temel işlerin belirlenmesine göre şekillenecektir.

İLGİLİ HABERLER