DosyaManşetler

Retina ekranlı iPad mini ve birinci nesil iPad mini karşı karşıya

iPad serisinin tüm boyutlarında güncellemeye giden Apple, iPad Air ile birlikte Retina ekranlı yeni iPad mini’yi de tanıttı. Henüz bir yıllık bir ürün olan iPad mini için herhangi bir güncellemeye ihtiyaç olup olmadığı sorusu akılları kurcalarken, iPad mini almayı planlayanların kafasını da Retina ekranlı versiyon ve orijinal versiyon arasındaki tercih zorunluluğu işgal edeceğe benziyor. En sağlıklı kararı vermek isteyenler, iki model arasındaki benzerlik ve farkları aşağıda bulabilir.

ipad-mini-retina-ekran-vs-ipad-mini

Ekran

Apple geçtiğimiz sene iPad mini’yi tanıttığı zaman Retina ekran kullanmaması nedeniyle sert biçimde eleştirilmişti. Bu eleştirilere kulak veren Apple, yeni iPad mini’yi Retina ekranla birlikte sundu. Orijinal iPad mini’nin 1024 x 768 piksel çözünürlüğü ve 163 ppi piksel yoğunluğuna yeni iPad 2048 x 1536 piksel çözünürlük ve 326 ppi piksel yoğunluğu ile karşılık veriyor.

Boyut ve Ağırlık

Retina ekranın eklenmesiyle birlikte yeni nesil iPad mini selefine kıyasla çok az da olsa kalınlaşıyor. Ancak söz konusu kalınlık artışını bu boyutta çıplak gözle farketmek ziyadesiyle güç. Orijinal iPad mini 200 x 134.7 x 7.2 mm.’lik boyutlarına sahipken, Retina ekranlı iPad mini 200 x 134.7 x 7.5 mm.’lik boyutlarıyla potansiyel müşterilerinin karşısına çıktı. Kısacası ortada sadece 0.3 mm.’lik bir kalınlık artışı söz konusu. Bu artış tartıya da yansıyor. Yeni iPad mini 331 gramlık ağırlığıyla tartıda 308 gramlık orijinal iPad mini’den ağır basıyor.

Tasarım

Retina ekran ile birlikte iPad mini’nin tasarımında da köklü değişiklikler bekleyenler ise hayal kırıklığına uğrayacak. Zira küçük ölçüm farkları dışında, Apple Retina ekranlı iPad mini’de bir tasarım değişikliğine gitmemiş. Düğmeler ve diğer tasarım unsurları pozisyonlarını korurken, uzay grisi-siyah ve gümüş-beyaz renk seçeneklerinin kullanılması en önemli görsel değişiklik olarak göze çarpıyor.

Kamera

Retina ekranlı iPad mini’nin 8 megapiksel bir arka kameraya sahip olacağına dair dedikodulara rağmen, Apple selefinde olduğu gibi yeni iPad mini’de de 5 megapiksel bir iSight arka kamera kullanıyor. f/2.4 diyafram açıklığına sahip bu kamera orijinal iPad mini’nin HD video kaydı, otomatik odaklama, yüz tanıma gibi özelliklerini devam ettiriyor. Ön kamera konusunda da aynı muhafazakar tutumunu sürdüren Apple, burada da herhangi bir değişiklik sunmuyor.

İşlemci

Beklentiler doğrultusunda hareket eden Apple, yeni nesil iPad mini’de orijinal iPad mini’nin A5 işlemcisi yerine başka bir işlemci tercih etti. Ancak pek çok kişi şirketin A6X işlemciyi kullanacağını düşünürken, Apple ileriye doğru bir adım daha attı ve Retina ekranlı iPad mini’ye iPhone 5s ile kullanmaya başladığı ve iPad Air’e de eklediği A7 işlemcisini yerleştirdi. Böylelikle Retina ekranlı iPad mini’ni selefini işlemci performansı bakımından dörde, GPU performansı bakımından ise sekize katlamış oldu.

Pil ve Hafıza

Tıpkı orijinal iPad mini gibi, Retina ekranlı iPad mini de 10 saat boyunca internette gezinme, müzik dinleme ve video izleme keyfi vadediyor. Apple Retina ekranlı iPad mini ile birlikte 16, 32 ve 64 GB dahili hafıza seçeneklerinin arasına 128 GB’ı da eklemeyi ihmal etmemiş.

Fiyat

Retina ekranın devreye girmesiyle birlikte yeni nesil iPad mini selefine kıyasla daha yüksek fiyat noktalarına sahip oldu. Tabletin 16 GB’lık versiyonunun ABD satış fiyatı 399 dolar olarak belirlenirken, 128 GB’lık modelin fiyatı 529 doları buluyor. Retina ekranlı iPad mini Apple tarafından kasım ayı içinde satışa sunulacak.

İlgili >> Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER