Dosya

Apple iPad mini 2: Dedikodular, çıkış tarihi, bilmek istedikleriniz

Apple’ın 22 Ekimde düzenleyeceği etkinlik yaklaştıkça heyecanın dozu da artıyor. Şirketin bu etkinlikte tanıtacağı ürünlerden birinin de yeni nesil iPad mini olması beklenirken, dedikodu değirmeninin çarkları da dönmeye devam ediyor. Yarın akşam neyle karşılaşacağı konusunda önceden bir fikir sahibi olmak isteyenler için son birkaç aydır ortalıkta dolaşan iPad mini 2 dedikodularını sizler için derledik.

ipad-mini-2-uzay-grisi-211013

Çıkış tarihi

Öngörüler Apple’ın yeni nesil iPad mini’yi ekim ayı içinde tanıtacağı yönünde. Şirketin geçtiğimiz yıl iPad 4 ve iPad mini’de kullandığı satış takvimi göz önüne alınınca bu öngörülerin doğru çıkma ihtimalini biraz daha artırıyor. Apple’ın daha önceki iPad tanıtımlarından hareket ederek yeni nesil iPad mini’nin 2013’ün nisan ayında tanıtılabileceğini iddia edenler olsa da, bu iddialar boşa çıkmıştı.

Geçtiğimiz şubat ayında iLounge’da Jeremy Horowitz imzasıyla yayınlanan bir haberde de yeni nesil iPad mini’nin J85 kod adıyla anıldığı ve ekim içinde görücüye çıkacağı belirtilmişti.

Ekim ayının gelip çatması ve Apple’ın etkinlik duyurusunu yapmasıyla birlikte yeni nesil iPad mini’nin şirketin tabletleri arasına katılacağı yönündeki beklenti iyice yükseldi. Apple’ın geçtiğimiz yılki satış takviminden hareketle iPad mini 2’nin kasım ayı itibarıyla ilk ülke grubunda raflardaki yerini alması bekleniyor.

Ekran

Apple iPad mini’de Retina ekran kullanmadığı için sert eleştirilere maruz kalmıştı. Şirketin iPad mini 2’yi Retina ekranla güçlendirerek bu dedikodulara son vermesi bekleniyor. BrightWire’a göre, iPad mini 2 7.9 inç, 2048 x 1536 piksel çözünürlüğünde bir ekran bulunacak. Bu da iPad mini 2’nin 324 ppi piksel yoğunluğuna sahip olacağı ve mevcut modeli dörde katlayacağı anlamına geliyor.

Geçtiğimiz temmuz ayında DigiTimes tarafından yayınlanan haberdeyse Apple’ın iPad mini 2’de Retina ekran kullanmak istediği ve bunun için tıpkı Samsung ve HTC’nin geniş ekranlı telefonlarında olduğu gibi çerçevesiz bir tasarımı tercih edebileceği belirtilmişti. Aynı haberde iPad mini 2’de kullanılacak Retina ekranların LG Display tarafından üretileceği de iddia edilmişti. The Wall Street Journal ise söz konusu Retina ekranların üretimi için Samsung’u işaret etmişti.

Tasarım

Ortalıkta iPad mini 2’nin neye benzeyeceğine dair pek çok spekülasyon dolaşıyor. Bunlardan ilki geçtğimiz mayıs ayında Hollanda menşeili web sitesi MobiLeaks tarafından ortaya atılmıştı. Web sitesi sızan özellikler kapsamında hazırlanan bir taslağı paylaşırken, iPad mini 2’nin iPad mini’yle aynı boyutta bir ekrana sahip olabileceğini iddia etmiş, ancak bu ekranın Retina olacağını belirtmişti.

MobiLeaks aynı zamanda yeni nesil iPad mini’nin 7.2 mm. kalınlığındaki mevcut iPad mini’den 0.3 mm. daha kalın olacağını iddia etmişti. Japon web sitesi Mackotara da MobiLeaks’i desteklemiş ve Retina ekranın kullanımına bağlı olduğunu ifade etmişti. Macotakra aynı zamanda genişliğin de 0.2 mm. artacağını öne sürmüştü. Mevcut iPad mini 200 x 134.7 x 7.2 mm. boyutlarına sahip. MobiLeaks ve Mackotara’nın doğru çıkması durumunda iPad mini 2 200 x 134.9 x 7.5 mm. boyutlarına sahip olacak.

Apple’ın, tıpkı iPod touch’ta olduğu gibi, iPad mini 2’de de farklı renk seçenekleri sunabileceği de dedikodular arasında yer alıyor. Bu haberi gündeme taşıyan The Wall Street Journal belirli renk seçeneklerinden bahsetmezken, Apple’ın geçmiş renk tercihlerinden hareketle gümüş, mor, pembe, sarı, yeşil ve kırmızı renklerin iPad mini 2’nin arka panelini süsleyebileceği belirtiliyor.

Fransız menşeili internet sitesi No Where Else tarafından yayınlanan görüntüler ise parlak renkleri bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak cinsten. Haberde iPad mini 2’nin arka paneli için de Apple’ın iPhone 5s ile kullanmaya başladığı ”uzay grisi” seçeneğinin tercih edilebileceği belirtiliyor. Martin Hajek tarafından hazırlanan taslaklarda ise iPhone 5s ile kullanılmaya başlanan diğer bir renk seçeneği olan altın rengi iPad mini 2’nin müstakbel renk seçenekleri arasında sayılıyor.Bu tarz taslaklar Apple’ın olası tercihleri için somut kanıtlar niteliğinde değil, ancak Hajek’in taslaklarının ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra sızan Çin kaynaklı görüntülerde ise parmak izi tarayıcılı ve altın renkli iPad mini 2 görülebiliyor.

Sonny Dickson tarafından yayınlanan ve iPad mini 2’nin tasarımına ait olduğu iddia edilen görüntülerdeyse tuş yerleşimi gibi tasarım adımları konusunda iPad mini 2’de herhangi bir değişikliğe gidilmediği görülüyor.

Kamera

MobiLeaks’e göre iPad mini 2 8 megapiksel arka ve 2 megapiksel ön kameraya sahip olacak. Bu değerler geçtiğimiz ay satışa sunulan iPhone 5s ile aynı. iPad mini 2’nin iyileştirilmiş bir arka kamerayla geleceği iddiasını ilk olarak KGI Securities analisti Ming-Chi Kuo ortaya atmış ve mevcut modeldeki 5 megapiksel arka kameranın yerini 8 megapiksel bir arka kameranın alacağını dile getirmişti.

iPad mini 2’nin iPhone 5s ile aynı kameraya sahip olacağı dedikodusu şimdilik doğrulanmasa da, düşük ışık koşullarında kaliteli görüntüler elde eden kameranın iPad serisine girmesi ihtimali şimdiden heyecan yaratmış durumda.

Hafıza ve İşlemci

Yeni nesil iPad mini’nin A6X işlemciyle geleceği iddia edilse de, MobiLeaks’in mayıs ayındaki haberine göre, şirket tercihini iPhone 5s ile görücüye çıkan A7 işlemciden yana da kullanabilir. Ancak Apple’ın bir seferde iki işlemci basamağı atlamasına pek ihtimal verilmiyor. Şirketin iPad mini 2’de iPad 4’te kullandığı A6 işlemciyi kullanılmasının daha yüksek bir ihtimali olduğu düşünülüyor. iPad mini 2’nin 16, 32 ve 64 GB’lık dahili hafıza seçeneğine sahip olması öngörülüyor.

Sonuç

Apple’ın yarın düzenleyeceği etkinlikte iPad mini 2’yi tanıtması son derece muhtemel gözüküyor. Yeni nesil iPad mini’nin Retina ekrana, 16, 32 ve 64 GB dahili hafıza seçeneklerine ve A6 işlemciye sahip olması bekleniyor. Renk seçenekleri konusunda şirketin iPhone 5s’tekine benzer bir tercihte bulunabileceği, kamerada da bazı iyileştirmeler yapılabileceği öngörülüyor. iPad mini 2’ye dair tüm detayları yine Teknoblog’da bulabilirsiniz.

İlgili >> Pocket-lint

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER