Teknoloji

Apple iPad kurumsal tüketici pazarında daha popüler

apple ipad

apple ipadApple’ın iPad satışları genel olarak düşüş gösterse de, tablete olan talep hiç de umulmadık bir kaynaktan sürekli olarak artmaya devam ediyor. New York Times’ın haberine göre iPad satışlarının neredeyse yarıya yakını şirketlere ve devlet kuruluşlarına yapılıyor. Üstelik kurumsal müşterilere gerçekleştirilen satışların da önemli bir kısmını üst sınıf model iPad tabletler oluşturuyor.

Forrester analisti Frank Gillet, gazeteye verdiği demeçte, Apple’ın kurumsal tüketici pazarında cihazlarıyla, bireysel tüketici pazarında olduğundan çok daha güçlü olduğuna dikkat çekiyor.

iPad’in ilk çıktığı altı yıl öncesinde ticari kuruluşlardan ve devletlerden gelen büyük katkı muhtemelen sıra dışı görülürdü. Ancak Apple özellikle son birkaç yıldır kurumsal pazardaki müşterileri çekmek üzerine yoğunlaşmıştı. Aralık 2014’te IBM ile gerçekleştirdiği işbirliği dahilinde ilk iş odaklı iOS uygulamalarını çıkarmıştı. Ayrıca şirket kurumlarda iPad’lerin iyi şekilde hizmet vermesini sağlamak amacıyla Cisco ve SAP gibi şirketlerle de birlikte çalışıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPad Pro İncelemesi

Hatta Apple Microsoft ile, iPad Pro’nun başarılı bir tablet olması için işbirliğine gitmişti. Tabletin geçen yılki lansmanı sırasında Microsoft’un Office ürünü şefi Kirk Koenigsbauer sahne almış ve iPad Pro’ya özel Office uygulamalarının gösterimini gerçekleştirmişti. Microsoft da sürekli Office uygulamasını iyileştirerek bu uygulama paketinin Apple iPad Pro ile daha iyi ve güçlü şekilde çalışması için çabalıyor. Üstelik bu üretkenlik paketi Apple’ın en son iPad Pro reklamında bile boy gösteriyor. Apple herkesin iPad Pro’nun gerçek işleri yapabilecek gerçek bir bilgisayar olduğuna inanmasını istiyor. Açık şekilde görülüyor ki, kurumlar mobil bilişim ihtiyaçları için Apple’ın arzu ettiği yöne doğru ilerliyor.

Apple’ın kurumsal pazarda elde ettiği bu başarı şirket için alışılmadık sayılabilir. Genelde Microsoft şirketlerde masaüstü bilgisayar pastasının hakimi konumundadır. Steve Jobs ise sürekli Apple’ın bireysel tüketicilerin seveceği, hoşlanacağı cihazlara yoğunlaştığını söylerdi. Bundan 30 yıl öncesinde Apple’ın PC pazarının hakimi konumundaki IBM ile olan rekabeti ve bu şirketi Büyük Birader olarak tanımlayan simgesel reklamı hâlâ akıllardadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPad Pro 9.7 İncelemesi

Apple’ın kurumsal pazarda hem Android hem de Windows’a karşı avantajı bulunuyor. Google’ın Android işletim sistemi güvenlik bakımından iOS’ten geride görülüyor. Windows’un da dokunmatik ekran uyumlu uygulamalar konusundaki kıtlığı bu platformun gerçek anlamda mobil tablet modundan yararlanmasını engelliyor. Tim Cook’un yönetimi altında Apple iPad’i hem bireysel hem de kurumsal tüketici pazarında iPad’i geleceğin bilgisayarı olarak konumlandırmaya çalışıyor. Bu, gelecekteki iPad’lerin nasıl biçimleneceğine de önemli etkide bulanacak. Apple, iPad Pro’yu Windows’un yerini alması için geliştirmişti ve şimdi bunu gerçekten yapabileceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER