Teknoloji

Apple iPad ile gerileyen tablet pazarında liderliğini sürdürüyor

ipados inceleme apple ipad
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Altı aydan az bir zaman önce IDC ve diğer pazar analistleri, tablet üreticileri için hafif de olsa yukarı yönlü bir hareketten söz etmeye başlamıştı. Art arda gelen çeyrek yıllık dönemlerde kaydedilden düşüşlerin ardından, tablet pazarı 2019’un üçüncü çeyreğinde hafif bir yükseliş göstermişti. Ancak bu sadece bir rastlantı gibi görünüyor, çünkü 2019’un son çeyreğinde pazar yeniden aşağı yönlü bir seyir izlemeye başladı. Üstelik alışverişlerin artmaya başladığı yıl sonu döneminde böyle bir durum görüldü.

Tablet pazarı, 2019’un üçüncü çeyreğinde elde ettiği kazanım üç ay sonra geri vermiş gibi görünüyor. IDC, 2018 ile karşılaştırıldığında tüm yılın yüzde 1.5’lik bir kayıpla kapandığını belirtiyor. Çeyrek dönemindeki düşüş ise sadece yüzde 0.6 oranında gerçekleşti. Ancak bu durum hâlâ tablet pazarının aşağı yönlü bir hareket izlediğini gösteriyor. Üstelik büyük oyuncularının durumunun eskisinden daha iyi olduğu bir ortamda bunu görüyoruz.

Apple hâlâ tablet pazarının tepesinde yer alıyor. Çeyrek yıllık dönem içinde büyüme gösteren beş şirketten bir tanesi oluyor. İlginçtir ki, diğer şirketler arasında Lenovo da var. iPad’ler, özellikle de iPad Pro’lar söz konusu tabletler olduğunda adını daha fazla duyuran ürünler hâline geldi. Buna rağmen, IDC sadece tablet formundaki iPad’lerde tüm zamanların en düşük satış grafiğinin kaydedildiğini not ediyor.

Amazon’un yurt dışında satılan Fire tabletleri satışlar açısından artıda olan bir şirket oldu, ancak bu durumu ancak yıl sonu alışveriş dönemiyle kurtarabildi. Şirketin tabletlerini servisler için bir çıkış noktası olarak satma stratejisi bu Android tabanlı tabletlerin momentumunu korumasına yetmiyor gibi görünüyor.

Dikkat çekmek gerekir ki, IDC tabletleri, çıkarılabilir klavyelileri ve dönüştürülebilir formdaki cihazları ayrı sınıflarda değerlendiriyor. Son sınıf tablet kategorisinde yer almıyor. Aslına bakarsanız, bu ayrım çok da mantıklı sayılmaz, çünkü cihazlar evriliyor ve tüketici alışkanlıkları değişiyor. Bu durum gelecekte, IDC’nin sayılarını tablet lehine bile çarpıtabilir.

İLGİLİ HABERLER