Dosya

Apple iPad Air 2 ve Google Nexus 9 karşı karşıya

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-ipad-air-2-vs-google-nexus-9

Google’ın Nexus 9’u açıklamasından bir gün sonra Apple da yeni tableti iPad Air 2’yi duyurdu. Nexus 9 Google ve Android için yeni bir bölgeye giriş anlamına gelirken, iPad Air 2’yi Apple’ın halihazırda çok iyi olduğu bir alanda kendisini biraz daha geliştirmesi şeklinde nitelemek mümkün. Ezeli rakipler Apple ve Google’ın mücadelesindeki en yeni cepheyi oluşturan iPad Air 2 ve Nexus 9 arasındaki benzerlikleri ve farkları sizler için sıraladık.

Tasarım

HTC tarafından üretilen Nexus 9’da yumuşak yüzeyli bir arka plan ve alüminyum çerçeve bulunuyor. 153.68 x 228.25 x 7.95 mm.’lik ölçülere sahip olan tabletin sadece Wi-Fi bağlantı özelliği barındıran modeli tartıda 425 gram çekiyor.

Daha büyük bir ekran barındıran iPad Air 2, 169.5 x 240 x 6.1 mm.’lik boyutlara ve 437 gram ağırlığa sahip. Alüminyum kasalı iPad Air 2’nin ekranı Nexus 9’dan neredeyse bir inç daha büyük olsa da, ağırlık konusunda iki cihaz arasındaki fark sadece 12 grama iniyor.

Ekran

Android ekran konusunda Apple’ı genellikle gölgede bıraksa da, Nexus 9 ve iPad Air 2’nin sundukları ekran deneyimleri birbirlerine oldukça yakın seviyede. İki cihazın ekranları arasındaki temel fark ise boyuttan kaynaklanıyor.

Apple iPad Air 2’de 2048 x 1536 piksel çözünürlüğünde 9.7 inç’lik IPS LED ekran bulunuyor. Bu ekran 264 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Nexus 9’un 8.9 inç’lik IPS LED ekranı da aynı çözünürlük oranına sahip. Ancak, daha küçük olması nedeniyle, Nexus 9’un piksel yoğunluğu 287 ppi’ye çıkıyor.

Her iki cihaz da aynı çözünürlğü sunuyor. Ancak Nexus’un pikselleri daha sıkışık olduğu için görüntü biraz daha keskinleşiyor. iPad’in ekranındaki yansıma önleyici katmanın ise yansımayı eski modellere göre yüzde 56 oranında azalttığı belirtiliyor. Bu da iPad Air 2’nin dış mekan kullanımına daha uygun olduğu anlamına geliyor. Her iki cihaz da 4:3 görüntü oranına sahip.

İşlemci

İkinci nesil bir 64-bit cihazı olan iPad Air 2’de Apple’ın yeni A8x işlemcisi bulunuyor. Bu işlemciye M8 hareket işlemcisi eşlik ediyor. A8x selefine göre yüzde 40 daha yüksek hız ve 2,5 kat daha iyi bir grafik performansı sunuyor.

Nexus 9 ise 64-bit için tasarlanan ilk Android cihazı olma özelliğini taşıyor. Nvidia Tegra K1 çift çekirdekli işlemci ve Kepler grafik işlemcisi barındıran tablet, Android Lollipop’un 64-bit uyumluluğu ile destekleniyor. Her iki cihaz da farklı işletim sistemleriyle çalıştığı için hangisinin daha güçlü bir performansa sahip olduğu konusunda sağlıklı bir yorum yapmak pek mümkün gözükmüyor.

Güvenlik

iPad Air 2’de Apple’ın ilk olarak iPhone 5s’te kullandığı Touch ID parmak izi sensörü bulunuyor. Home tuşunun yerini alan bu sensör, en temel anlamıyla parmak izini kullanarak güvenliği artırıyor. Touch ID App Store ve iTunes üzerinden gerçekleştirilen satın almalarda doğrulama yapmak için de kullanılıyor.

Nexus 9’da Touch ID türü bir sensör bulunmasa da, Android Lollipop çok sayıda yeni güvenlik özelliğini barındırıyor. İşletim sistemi cihazın emin ellerde olduğunu anlamasına yardım etmek için konum, ses ve bağlı cihazlardan faydalanıyor.

Kamera

iPad Air 2’de kamera özelliklerini geliştiren Apple, tablete f/2.4 diyafram aralığına sahip 8 megapiksel bir arka kamera yerleştirmiş. Bu kamera iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın kamerasında bulunan timelapse ve slow-motion gibi çekim modlarını da barındırıyor.

Nexus 9’da da aynı değerlere sahip bir kamera bulunuyor. Geleneksel olarak Nexus cihazlarında kameranın ön plana çıkarılmadığını unutmamakta fayda var. iPad Air 2’nin kamerası daha iyi sonuçlar verecek gibi dursa da, kesin yorumda bulunmak için her iki cihazı da test etmek gerekiyor.

İşletim Sistemi

Her iki cihazda da farklı işletim sistemleri bulunuyor, ancak bu işletim sistemlerinin en yeni sürümler olduğunun altını çizmek gerek. Apple iPad Air 2 kutusundan iOS 8.1, Google Nexus 9 ise Android 5.0 Lollipop ile birlikte çıkacak. Apple cihazlarındaki varlığını artıran iOS 8 daha tanıdık bir işletim sistemi profili çizerken, Android 5.0’ı tanımak için biraz daha zamana ihtiyaç var. İşletim sistemi konusunda kişisel tercihler daha büyük rol oynadığı için hangisinin ön plana çıktığı konusunda bir yorumda bulunmak doğru olmayacaktır.

Hoparlör

Hoparlör tabletler için garip bir karşılaştırma alanı gibi gözükse de, Nexus 9’un ön yüzünde çift BoomSound hoparlörle birlikte gelmesi bu karşılaştırmayı zorunlu kılıyor. iPad Air’in ses kalitesi kendi alanında oldukça etkileyici olsa da, HTC’nin BoomSound hoparlörlerinin alanında lider olduğunu hatırlamak gerekiyor. Tabletlerin medya ve eğlence amaçlı kullanımındaki yoğunluk göz önüne alınınca hoparlörün önemi biraz daha iyi anlaşılıyor.

Pil Ömrü

Apple iPad Air 2’de bulunan pilin kapasitesini açıklamasa da, cihazın Wi-Fi bağlantısıyla 10 saatlik bir pil ömrü sağladığını duyurdu. Bu rakam mevcut tüm iPad modelleriyle aynı seviyede sürdürüyor.

Google Nexus 9’da ise 9,5 saatlik pil ömrü sağlayan 6700 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu da iki cihazın pil ömrü konusunda birbirlerine yakın performanslar sergilediklerini ortaya koyuyor.

Sonuç

Güvenli bir alana iniş yapan iPad Air 2, halihazırda oldukça popüler olan bir tablete güvenli yükseltmeler yapıyor. Bu yükseltmelerin ekstra bir fiyat yükü olmadan sunulması ise iPad alma kararını erteleyenler için baştan çıkarıcı olabilir. Ancak orijinal iPad Air’in fiyatındaki düşüşün de bu modele olan ilgiyi artırabileceğini unutmamak gerekiyor.

İlk nesil 64-bit Android cihazı olan Nexus 9’u ise biraz daha zorlu bir mücadele bekliyor. Nexus 9 üreticilerin arayüzlerinden bağımsız, saf bir Android deneyimi sunsa da; iPad’in gelişmiş uygulama ekosistemine karşı biraz zorlanması muhtemel gözüküyor.

[Görsel – Pocket-lint]

İLGİLİ HABERLER