Manşetler

Apple iOS uygulamaları için yeni bir izleme aracı çıkarabilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone-4s-inceleme-00023

Apple çok yakında yazılımcılara iOS uygulamalarını kimleirn kullandığını görmeye olanak sağlayan bir sistemi hayat geçirebilir. Wall Street Journal’ın anonim kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre Apple bu sistemin yazılım geliştiricilerine uygulamalarının kullanımıyla ilgili daha kapsamlı ve doğru bilgi vermesini umuyor. Tabii ki, iOS kullanıcılarının gizliliği ön planda tutulan unsur olarak varlık göstermeye devam edecek. Ne yazık ki, haberin kaynağının bilgisine başvurduğu kişiler sistemin nasıl çalışacağına dair pek fazla bilgi vermiyor.

Yine de bir kaynak Apple’ın özel bir cihaza bağlı olmayan bir dizi sayı dizisine dayanarak oluşturulan verileri kullanabileceğini söyledi. Aslında yazılımcılar bir uygulamayı kullanan her bir kullanıcıyı saptayabilir, ancak hiç kimseye elde edilen kullanım verilerinin kime ait olduğunu belirleme izni verilmiyor. Kullanılan teknoloji ne olursa olsun, bu yeni sistem şu anda kullanıcı aktivitelerini izlemek için yaygın şekilde kullanılan Eşsiz Cihaz Tanımlayıcısının, kısaca UDID’nin yerini alabilir. UDID bir cihazın sabit tanımlayıcı kimliği olarak nitelendirilebilir ve analiz verisiyle birleştirilmiş bu tanımlayıcı kod her bir kullanıcının kişisel bilgilerine ulaşmaya yardımcı olabilir.

Apple iOS 5 ile birlikte UDID kullanımına karşı çıkmaya başlamıştı, bu yılın başında ise UDID kullanan uygulamaların reddedildiğine dair haberler gelmişti. Belki yarın başlayacak olan WWDC 2012’de bu konuyla ilgili gelişmeler duyabiliriz.

İlgili – Wall Street Journal

İLGİLİ HABERLER