Teknoloji

Apple iOS ve macOS App Store için iş ortaklığı programını bitiriyor

apple app store
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ios macos app store iş ortaklığıUygulama mağazaları cihazlarınız için mükemmel ve güvenli uygulamaları bulmak için en güvenli ve zahmetsiz yollardan bir tanesini sunuyor. Ancak arama işlevi bulunsa bile, milyonlarca uygulama arasından mükemmel uygulamayı bulmak samanlıkta iğne aramaya benziyor. Apple’ın iş ortaklığı programı web sitelerinin ve yazarlarına App Store, ufak bir komisyon karşılığında daha fazla kullanıcıyı getirmesi mümkün oluyordu. Ancak artık bu durum değişiyor, çünkü Apple App Store için iş ortaklığı programını kapatma kararı aldı.

App Store’un iOS ve Mac uygulamalarına özel iş ortaklığı programı diğer programlara benzer şekilde çalışıyor. Haber siteleri ve bloglar belirli uygulamalar hakkında haberler veya makaleler yayınlıyor, içine ise uygulamanın, özel bir etiket barındıran URL’sini ekliyor. Bu siteler, App Store’a gönderdikleri ve satın alma yapan ziyaretçiler üzerinden belirli bir komisyon elde ediyor. Temel amaç uygulamaların ve App Store’un görünürlüğünü medyada daha fazla yer alarak artırmaktı.

Apple artık bu tarz bir yardıma ihtiyacı olmadığını söylüyor. İş ortaklarına gönderdiği e-posta iletisiyle değişikliğin haberini veren şirket, yeni iOS ve macOS App Store’larının uygulamaları keşfetmeyi daha da kolaylaştırdığına dikkat çekiyor. Buradan yola çıkarak iş ortaklığı programının gerekli olmadığını dile getiriyor.

1 Ekim’den itibaren, uygulamalar ve uygulama içi içerikler üzerinden komisyon alımı kaldırılacak. Ancak web sitesi sahipleri müzik, film, kitaplar gibi içeriklere yapılan yönlendirmelerden komisyon alınmaya devam edecekler.

app store ios macos iş ortaklığı

Bu, küçük bir değişiklik gibi görünüyor, ancak bazı yayınlar için bedeli büyük olacaktır. Örneğin Touch Arcade gibi, gelirini yaptığı iPhone ve iPad oyun incelemelerinde ve bunların içine yerleştirdiği App Store bağlantılarından sağlayan site büyük bir gelir kaybına uğrayacak. Bu gelirini telafi edeceği başka kaynak veya kaynaklar bulamazsa, kapanmak zorunda kalacak. Touch Arcade gibbi iOS odaklı bir site, geçmişte başka yöntemleri denediğini, ancak App Store İş Ortaklığı Programı’nın sabit ve önemli bir gelir kaynağı olduğunun farkına vardığını söylüyor.

Apple’ın bu programı bitirme hakkı bulunuyor. Ancak geçmişte şirketin bu şekildeki bazı büyük kararlarında geri adım attığını gördük. Şirket 1 Ekim’e kadar iş ortaklarına gerekli değişiklikleri yapmaları için zaman tanıyor, ancak sürenin kısıtlı olduğunu, bu kadar kısa sürede alternatif bir gelir modeli yaratmanın çok da kolay olmayacağını kabul etmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER