Teknoloji

Apple iOS kaynak kodunu ABD Adalet Bakanlığı’na vermek zorunda kalabilir

apple ios kaynak kodu

Apple ve FBI arasında San Bernardino saldırısı zanlısı Syed Farook’un iPhone’undaki verilere erişim konusunda başlayan gerilimin dozu her geçen gün artmaya devam ediyor. İlk etapta tarafların görüşlerini medya yoluyla dile getirmesiyle başlayan süreç, özellikle resmi kurumların oldukça sert dil kullandığı bir noktaya gelmiş durumda. Apple’ın FBI’ın talebine yönelik resmi itirazına yanıt veren ABD Adalet Bakanlığı, Cupertino merkezli şirketin FBI’ın talebini reddetmeye devam etmesi durumunda iOS işletim sisteminin kaynak kodunu teslim etmek zorunda kalabileceğini belirtti.

Apple, kendisini iPhone’lara erişimi mümkün kılacak bir “arka kapı” açmak zorunda bırakabilecek kararına karşı çeşitli itirazlar sunmuştu. Ürün ve servislerde sunduğu güvenlikten taviz verme endişesini taşıyan Apple, bu tarz yasal taleplerin şirketlere yeni yükler getirebileceğine de dikkat çekmişti. Şirket, iOS’in zayıflatılmış versiyonunun oluşturulması ve sürdürülmesi için hem teknik hem ekonomik hem de insani açıdan yeni kaynak yönlendirilmelerine ihtiyaç duyulacağını savunuyor.

Apple’ın bu iddiasına karşın, FBI alternatif iOS sürümünün gelişimini kendisinin üstleneceğini belirtiyor. Kurum bunun için iOS kaynak koduna ihtiyaç duyduğunu da dipnot olarak belirtmekten geri kalmıyor. Kısacası, ABD Adalet Bakanlığı Apple iOS kaynak kodunu verdiği takdirde ihtiyaç duyulan iOS versiyonunun yükümlülüklerini üstleneceği mesajını mahkemelere vermiş oluyor.

Apple adına iOS kaynak kodunu ABD Adalet Bakanlığı ve FBI’a teslim etmek daha kötü bir senaryo niteliği taşıyor. “Arka kapı” benzetmesi üzerinden ilerlemek gerekirse, iOS kaynak kodunun teslim edilmesi FBI’a evin tüm planını sunmak ve istediği yerde kendisine geçiş inşa etmesine izin vermek anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER