Manşetler

Apple iOS için uygulama geliştirenlere özgürlük, üçüncü taraf araçlara ve reklam servislerine izin veriliyor

Apple iOS için uygulama geliştiren üçüncü taraf yazılım geliştiriciler için getirmiş olduğu kısıtlamalarda geri adım attı. Artık herkes “geliştirdiği uygulama herhangi bir kod indirmediği sürece” istediği gibi davranmakta özgür. Yeni durumla birlikte Unreal gibi motorları ve Lua gibi çeviricileri kullanan oyun geliştiricileri daha rahat bir hareket ortamı bulacak, ancak esasında Apple’ın geri adım atmasıyla birlikte Adobe Flash CS5 ile geliştirilmiş olan uygulamaların da yolu açılacak.

Öte yandan mobil reklamcılıkla ilgili getirilmiş kurallarda da bazı değişikliklere gidildi. AdMob reklamlarına getirilen kısıtlamalar biraz gevşetildi. Apple’ın yayınlamış olduğu App Store İnceleme Rehberi ise uygulama geliştiricilerine uygulamalarını Apple’ın onayına sunmadan önce nelere dikkat etmelerine dair önemli bir yol gösterici olacak. Önümüzdeki haftalarda Apple’ın şimdiye kadar gizli tuttuğu kriterleriyle ilgili bayağı bir tartışma yürütülecektir. Bununla birlikte şimdiye kadar üçüncü taraf yazılım araçlarına izin verilmediği durumlarda neleri kaybetmekte olduğumuzu görme fırsatını bulmak da bir o kadar heyecan verici.

Apple’ın politikasında yapmış olduğu değişikliğe Google ve Adobe’den tepkiler gecikmedi. Google, “Apple’ın yeni şartları iPhone’daki uygulama içi reklam ortamını rekabet içinde tutacak ve reklam çözümlerinin farklı yelpazedeki platformlarda işlemesini sağlayacak.” şeklinde bir yorumda bulundu. Adobe ise “Apple’ın lisans koşullarındaki kısıtlamaları kaldırmış olması yazılımcılara Apple cihazları için geliştirecekleri uygulamalarda hangi araçları kullanma konusunda özgürlük sağlayacaktır.” şeklinde bir açıklama yaptı. Öte yandan şirketin blogunda yayınladığı bir yazıda Packager for iPhone araçlarının geliştirmeye tekrar açılacağının ve Flash CS5 ile uygulama geliştirenlerin bu aracı iOS platformu için kullanmaya devam edebileceklerinin müjdesi verildi.

İlgili – Engadget (Basın Bülteni)
İlgili – Google Mobile Blog
İlgili – Adobe Blog

İLGİLİ HABERLER