Teknoloji

Apple iOS 9’da rahatlık için güvenlikten ödün veriyor

ios-9-inceleme-160915 (1024 x 684)

Apple’ın yeni mobil işletim sistemi sürümü iOS 9’un en ilgi çekici noktalarından bir tanesi yeni ve daha akıllı sanal asistan Siri olmuştu. Yeni işletim sistemiyle birlikte Siri daha derin şekilde entegre edilmiş, daha fazla veri kaynağından daha fazla veri çeken ve kullanıcı daha soru sormadan birçok tavsiyede bulunan bir sistemi hâline gelmişti.

Ne var ki, güvenlik araştırmacıları daha akıllı Siri’nin bir zayıf noktasını keşfetmişlerdi. iOS 9 kullanıcılara Siri’ye kilit ekranından erişim izni veriyor. Eğer verilen bu hak doğru şekilde kullanılırsa, kilitli bir iPhone’daki kişi kayıtlarına ve hatta film rulosuna erişmek mümkün oluyor.

Bu biraz karmaşık ve geniş kitlelerce kötüye kullanılması zor bir açık gibi görünüyor, ancak bazılar polisin bu yöntemle bir şüphelinin telefonunu, herhangi bir kodla uğraşmak zorunda kalmadan inceleyebileceği belirtiliyor. Bu açığı tamir etmenin yolu ise çok basit, Ayarlar’da Touch ID ve Parola sayfasında Siri’ye Kilitliyken Erişime İzin Ver seçeneğini kapatmak yeterli oluyor. Ancak çoğu kullanıcı varsayılanda açık gelen bu özelliği değiştirmek için zahmet göstermeyecektir, bu da onları açığa karşı hassas tutmaya devam edecektir.

Apple’ın iOS işletim sistemi kilit ekranıyla ilgili güvenlik sorunlarıyla ilk kez yüzleşmiyor. Benzer hatalara iOS 5 ve iOS 7’de de rastlanmış, Apple her iki seferde de çıkardığı küçük güncellemelerle bu sorunları çözmüştü.

Bu yeni işletim sisteminin güvenlikle ilgili sorunu sadece kilit ekranıyla sınırlı değil. iOS 9 yüklü bir cihazın masaüstü bilgisayara bağlantısı sırasında da güvenlik unsurlarının zayıflığından yakınılıyor. Ekran kilidi taşımayan bir iPhone bilgisayara bağlandığında tek bir tıklamayla veri eşzamanlaması başlatılabiliyor. Herhangi bir şifreye gerek olmadan e-postaları, fotoğrafları ve yazılı mesajları bilgisayara kopyalamak mümkün oluyor. Halbuki bu noktada da iOS’in daha korunaklı bir yapı sunması gerekiyor.

Her ne kadar ufak tefek açıkları ve kusurları bulunsa da, iPhone’un en güvenli mobil cihazlardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak bu tür küçük yenilikler Apple’ın kendi eliyle güvenli bahçede delikler açtığını da gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER