Manşetler

Apple iOS 9’da Google Now’a rakip bir özellik sunacak

ios 13

iphone-6-plus-inceleme-00004

iOS 9’da neleri göreceğimize dair sürekli ipuçları paylaşan 9to5Mac sitesinin son havadisi Apple’ın Google Now (Google Asistan) servisine rakip hazırladığıyla ilgili. Apple’ın sunacağı servis kullanıcılara ihtiyaç duydukları bilgileri zamanı geldiğinde sunmayı amaçlıyor.

Haberde Proactive kod adıyla anılan yeni bir önemli iOS girişiminden bahsediliyor, bunun Siri, Kişiler, Takvim, Passbook ve üçüncü taraf uygulamalardan çektiği bilgileri bir araya getirerek Siri’nin mevcut hâlinden daha akıllı bir çözüm sunacağı belirtiliyor.

9to5Mac sitesi Proactive’in şu anda mevcut olan, ana ekrandayken parmağı aşağı sürüklediğinizde karşınıza çıkan Spotlight arama işlevinin yerini alacağını, ana ekranın en solunda bulunacağını belirtiyor. Spotlight 2013 yılında gelen kapsamlı yeniliklerle birlikte yeni bir yere taşınmıştı, ancak bu durum Spotlight’ın kullanımını azaltınca, Apple her şeyi eski hâline getirmeye karar vermiş olmalı.

Bir arama çubuğu Spotlight’ın mevcut işlevlerinin korunmasını sağlayacak, ancak bunun altındaki bölüm bir hayli ilginç olacak. 9to5Mac burada bir kişinin konumuna veya kullanım alışkanlıklarına göre bağlamsal bilgiler sunulacak. Apple’ın uygulaması Google Now’ın şu anda sunduklarına epey benziyor gibi görünüyor.

Örneğin bir kullanıcının takvim uygulaması içinde bir uçuş listeleniyor, Passbook’ta da biniş kart depolanıyorsa; Proactive ekranında bir balon görünecek, buradan uçuş zamanına ve biniş kartına kolaylıkla ulaşmak mümkün olacak. Eğer bir kullanıcının yaklaşan bir randevu kaydı varsa, içinde tahmini varış zamanı, yol tarifleri ve trafik durumuna göre yolculuk için çıkış zamanı hatırlatıcısı gibi bilgileri de barındıran bir harita görüntüsü belirecek.

Proactive uygulamalarla ilgili alışkanlıkları da öğrenecek. Eğer bir kişiyi hafta bir kez arıyorsanız veya Facebook ve Twitter’ı her sabah kontrol ediyorsanız, belirli zamanlarda ekranda bu uygulamalara ait kısayollar gösterilecek. 9to5Mac sitesi yemek vakti geldiğinde Proactive’in yakınlardaki restoranlar, puanlarıyla birlikte göstereceğini de söylüyor. Apple proje için kendi ilgi çekici mekanlar veritabanını geliştiriyor, hatta artırılmış gerçeklik görünümü benzeri yapı da oluşturarak iPhone’un kamerasının herhangi bir restorana tutularak menünün ekranda görünmesini veya bir caddedeki iş yerlerinin görüntülenmesini sağlamayı amaçlıyor.

Şu anda Siri’nin sunduklarını düşündüğümüzde, Proactive projesi epey iddialı görünüyor. Ancak 9to5Mac Apple’ın bu planlarda geri adım atabileceğini ve iOS 9’a sadece daha mütevazı özellikleri ekleyerek başlayabileceğini söylüyor.

Proactive ile ilgili daha fazla detayı Apple’ın 8 Haziran tarihinde gerçekleştireceği WWDC açılış toplantısında duymayı bekleyeceğiz. Detaylar zamanı geldiğinde Teknoblog’da olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER