Teknoloji

Apple iOS 9’un eski telefonlara zarar verdiği gerekçesiyle dava edildi

iphone-4s-inceleme-00018

Apple için yılın son günlerinin pek iyi geçtiğini söylemek mümkün değil. İtalya’da gereğinden az vergi ödemekle suçlanan şirket, uzlaşmaya varmak için 318 milyon avro ceza ödemeyi kabul etmişti. Cupertino merkezli şirket, şimdi de ABD’deki bir grup iPhone 4s sahibinin hedefi oldu.

Apple aleyhine bir grup davası açan iPhone 4s kullanıcıları, cihazlarına şirketin en yeni mobil işletim sistemi iOS 9’u yüklemelerinden bu yana ciddi problemler yaşadıklarını öne sürdüler. Son yazılım güncellemesinin cihazlarını gözle görülür biçimde yavaşlattığını söyleyen davacılar, bu yavaşlamanın cihazın normal kullanımına da olumsuz etkide bulunduğunu belirtti.

Apple iOS 9 yüklenebilecek cihazların listesini oldukça uzun tutmuş olsa da, teknolojiyle yakından ilgilenenler belli bir yaşın üstündeki cihazlara iOS 9’un yüklenmemesi yönünde tavsiyede bulunmuştu. Genellikle en yeni akıllı telefon ve tabletlere göre hazırlanan yazılım güncellemeleri, eski cihazlarda sıkıntılara yol açabiliyor.

Yine de, bu durumun Apple’ın dava edilmesini gerektirip gerektirmediği konusunda kesin bir şey söylemek pek kolay değil. Eğer Apple iOS 9’un yüklenebileceği cihaz sayısını kısıtlı tutsaydı, bu durum eski cihaz sahiplerinin güncelleme yapamadıkları için sık sık kullandıkları uygulamalardan mahrum kalmasına neden olabilirdi. Listenin uzun tutulması ise Cupertino merkezli şirketin bu tarz davalarla karşı karşıya kalmasına yol açıyor. Mahkemenin iPhone 4s sahiplerini mi yoksa Apple’ı mı haklı bulacağını görmek içinse bekleyip dava sürecini takip etmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER