Manşetler

Apple iOS 9 ile birlikte eski iPhone ve iPad’lere hayat verecek

iphone-4s-inceleme-00018

iOS ve OS X’in gelecek versiyonlarının yeni özelliklerden çok performans ve kararlılığa odaklanması bekleniyor ve performansa odaklanma Apple’ın üç veya dört yıl önce çıkardığı cihazları bile ilgilendirebilir.

9to5Mac sitesinin haberine göre, iOS 9’un yoğunlaşacağı alanlardan bir tanesi de işletim sistemini aralarında iPhone 4S ve iPad mini’nin de bulunduğu eski cihazlar için optimize etmek olacak. Bu Apple için önemli bir değişiklik olabilir, ne de osla şirket şimdiye kadar bu kadar yaşlı cihazları için destek vermeyi bırakıyordu. Apple’ın iOS 9’un eski cihazlar için tasarlanmış çekirdek versiyonunu geliştirdiği söyleniyor. Eski cihazlar Apple’ın en yeni donanımları için optimize edilmiş olan işletim sistemi yerine bu alternatif versiyonla çalışacak.

Bu iOS için önemli bir değişiklik olacaktır. Apple giderek müşterileri daha eski cihazları satın alma noktasında cesaretlendiriyor, örneğin iPhone 5C gibi bir cihazın reklamını yapmaya devam ediyor. Tabii ki, insanları satın almaya yönlendirmek satın alma sonrasında da onları yalnız bırakmamayı gerektiriyor. iOS’in yeni versiyonlarının iPhone 5C’de düzgün çalışmaması gibi bir durum söz konusu olabilir, bu da Apple’a olan güvenin sarsılması anlamına gelecektir. Halbuki çekirdek niteliğindeki bir versiyonla telefonun düzgün şekilde işlemesi, daha uzun süre boyunca optimum performansla kullanılması mümkün olabilir. Bu arada birinci nesil iPad mini gibi, hâlâ satışta olan bir cihaz için de aynı durum geçerli.

9to5Mac sitesinin konuyla ilgili haberinde iOS ve OS X ile ilgili meydana gelebilecek değişikliklerden bahsediliyor. Yeniliklerin çoğu güvenlik odaklı olacak gibi görünüyor. En büyük yenilik “Rootless” olarak adlandırılan, işletim sisteminin önemli kısımlarına erişimi kısıtlayarak zararlı yazılımdan uzak, verileri güvende tutacak bir özellik olacak gibi görünüyor. Bu özelliğin OS X’te devre dışı bırakılabileceği, ancak iOS’te mümkün olmayacağı söyleniyor. Değişiklikle birlikte iPhone veya iPad’i jailbreak etmek daha da zorlaşacaktır. Ek güvenlik özellikleri arasında daha fazla uygulamanın iCloud Drive’a geçişini yapmak, böylelikle şifrelenmelerini genişletmek ve tanınmayan bir Wi-Fi şebekesindeyken daha iyi şifreleme yöntemlerini kullanmak da bulunuyor.

OS X için de 9to5Mac, iOS’tekine benzer bir Denetim Merkezi’nin geleceği, böylelikle sık kullanılan kontrollere hızlı erişim sunulacağını söylüyor. Bunun dışında özellik eklentilerinin kısıtlı olması, kararlılığa odaklanılması ve kullanıcı arayüzüne ufak dokunuşlara devam edilmesi bekleniyor.

Apple önümüzdeki sonbaharda beklenen yeni sürümler için ilk detayları 8 Haziranda başlayacak WWDC etkinliğinde verecek. Orada iOS 9 ve OS X 10.11 ile ilgili planları ilk elden öğrenme fırsatı bulacağız.

İLGİLİ HABERLER